Nem csupán a fogyni vágyókra hat kedvezően a böjti időszak, azokra is akik tisztítókúrát látnak benne. Az önként és szabadon választott éhezés pozitív hatással van testünkre, de a lelkünkre is. 

Legismertebb típusa a hagyományos katolikus böjt

Eredetileg a napi egyszeri étkezés, péntekenként pedig mindössze 7 búzaszem jelentette a Húsvét előtti 40 napos nagyböjtöt. Jelenleg a katolikus egyház a nagyböjt alatt a 18-60 évesek számára szigorú böjtöt hamvazószerdára és nagypéntekre ír elő. S hogy ez a gyakorlatban mit jelent? A nap folyamán háromszor étkezhetnek, és egyszer lakhatnak jól. Hús mellőzését kérik. 

Létezik a gyógyböjt 

Az ókortól ismert gyakorlat, amelynek az a célja, hogy az emberi szervezet táplálékmegvonás általi pihentetésével megszabaduljunk a túlzott és nem megfelelő táplálkozás okozta betegségektől. MóHa a szervezetnek nem kell az emésztéssel foglalkoznia, van ereje megújulni. 

Mutatjuk az élettani folyamatokat 

  • A böjt első 12–24 órájában kifogynak a glikogén raktárak, és a test elkezdi saját zsírraktárjából fedezni energiaszükségleteit. Amíg hozzászokunk ahhoz, hogy a test – beleértve az agyat és az izmokat is – döntően a zsírból származó energiát használja fel, átmenetileg előfordulhat fejfájás, fáradtság és dekoncentráció. Egyszer csak felváltja valami könnyed, éberséggel, jókedvvel társuló energia.
  • Böjt alatt a stresszhormonok segítségével 5–15 százalékkal megemelkedik az alapanyagcsere, majd a 2-3. napon eléri maximumát.
  • Csökken az inzulin és a növekedési faktor szintje, helyreáll az inzulinérzékenység.
  • A testben lévő gyulladások mérséklődnek. 
  • Javulnak az anyagcsereparaméterek: csökken a vércukor és a vérzsír értéke, javul az inzulinérzékenység, fogy a raktározott zsírszövet és javul a májban raktározott zsír aránya.
  • Csökken a vérnyomás.
  • Javul a figyelem, a koncentrációképesség, a gondolkodási sebesség, valamint a reflexek is.

Ha érzed a böjt jótékony hatását rájössz, hogy az év bármely időszakában tartható. Szervezeted megújul, tetileg-lelkileg megtisztít.