Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Nem éri meg trükközni

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kiutalás előtti ellenőrzésen akadt fenn a ANV hálóján egy cég, amely egy nagy értékű elektromos autó beszerzési költségét próbálta minimalizálni a jármű áfájának visszaigénylésével.

Nem volt jogosult a milliókra

A társaság közel 6 millió forint áfát próbált érvényesíteni az áfabevallásában annak ellenére, hogy nem volt jogosult rá.   
Személyautók vásárlásánál a vevő csak akkor vonhatja le az áfát, ha azért vásárolja az autót, hogy továbbértékesítse, bérbeadja, vagy taxiként üzemeltesse. Ha a beszerző nem autókereskedő, autó-bérbeadással foglalkozó vagy taxiszolgáltatást nyújtó vállalkozás, a személyautó-vásárlás áfáját nem lehet visszaigényelni, nem szerepelhet így az áfabevallásban.
 
Az autóvásárláshoz kapcsolódó áfalevonás tilalma régóta, változatlan formában fennálló, ezért közismert szabály a cégautó-üzemeltetők közt. A jogkövetési ellenőrzéskor kiderült, hogy a társaság is tisztában volt ezzel. Már a vizsgálat megkezdésekor azonnal módosította bevallását, és a levonható adóból kivette a jármű közel 6 millió forintnyi áfáját.
Ha a NAV állapítja meg a jogosulatlan igénylést, akkor visszafizetés mellett annak legalább a felét adóbírságként is meg kell fizetni.