Mutatjuk a legfrissebb felmérési adatokat. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete tavaly őszi kutatásából az derül ki, hogy a 10-15 évesek egy átlagos hétköznapon közel 2 órát, hétvégenként pedig majdnem 3 órát töltenek a világhálón.
A megkérdezett családok többségében a saját okostelefon a felső tagozat elérésével jelenik meg a gyermekek életében. Sokan ötödikbe lépve kapnak mobilt. A felmérés szerint óvodáskorban internethasználatról és online játékokról alig beszélhetünk. Ha net előtt ülnek a legkisebbek, akkor általában mesét néznek. 

Az alsós gyerekeknél megjelennek az online játékok, még viszonylag erős szülői felügyelet mellett. 

A 6-11 évesek mindennapjaiban a gyermekfilmek mellett már nagyobb mértékben jelen vannak a rövid, színes, vicces videók és az online játékok.

Nemek szerinti témák

A lányoknál öltöztetős, állatos, gondoskodásra épülő játékok, a fiúknál pedig a Minecraft és a Fortnite a legmenőbb. Itt már az oktatás terén is megjelenik a net szükségessége. Gyakrabban használják a közösségi médiát, inkább a TikTok, mint a Facebook a népszerű ennél a korosztálynál.

A 10-15 évesek korosztályában virágzik a közösségi média, az internetezés fő tevékenysége a Facebook-, az Insta- és a TikTok-profil ellenőrzése, posztolás, Messenger-üzenet-váltás.

Háromból ketten fent vannak a Facebookon, minden második-harmadik gyerek „tiktokozik”. 

Mitől félnek a felnőttek?

Az előnyöket és hátrányokat hasonlóan látják a szülők és a tanárok. Egyetértenek abban, hogy a tévézés és az internetezés kontrollált körülmények között előnyére is válhat a gyerekeknek, főleg az iskolásoknak.  A felsős korúak szülei gyakrabban tapasztalták meg, hogy gyermekeik időnként nem kívánt tartalmakkal találkoznak (16%), illetve az internetes zaklatásnak vannak kitéve (17%). 

(Forrás: nmhh.hu)