Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vagyis a Hortobágyi Nemzeti Park, melynek szépségét oly sokszor megénekelték költőink, íróink. 

"A puszta természeti gazdagsága, tájképi szépsége, néprajzi hagyományai együttesen emelik féltve őrzött nemzeti kincseink sorába."

Fél évszázados természeti érték

50 éves lett első nemzeti parkunk.  1973. január elsején jött létre. A magyar kormányhoz benyújtott „Pro Natura” memorandumot anno 21 nemzetközi hírű tudós írta alá. A vizsgálatok azt mutatták, legnagyobb veszélyben a vizes élőhelyek vannak.  A rendszerváltás átmeneti nehézségei után lehetővé vált a védett területek legnagyobb részének nemzeti parki kezelésbe vétele. 

Folyamatos fejlesztések

Megtörtént az Egyek-pusztakócsi-mocsarak helyreállítása és a zámi Halas-fenék vízpótló rendszerének kiépítése. Kiemelkedő jelentőségű volt a felhagyott rizsföldek és öntözött legelők csatornáinak felszámolása, ami közel 30.000 ha szikes puszta természetes vízháztartását állította helyre.

Tudtad?

Több, mint 300 eurázsiai vadló és 240 rekonstruált őstulok legelése biztosítja a kedvező ökológiai állapot fenntartását Pentezug pusztán.

Te ellátogattál már hazánk első nemzeti parkjába?

(fotó: HNP Facebook oldala)