Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A témában lehet útmutatónk egy könyv, melyet a minat mutatott be a szerző „négykezes” Szekszárdon.

A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának szekszárdi campusán mutatták be Bogányi Gergely és Szécsi Gábor Narrativitás és zenei megértés című könyvét. 

A nagy sikerű rendezvényen a világhírű zongoraművész és az ismert kommunikációkutató professzor a kötet megjelenésének előzményeiről, közös kutatásaikról beszéltek az érdeklődőknek.  

„Elsősorban arra kívántak rávilágítani kötetükben, hogy filozófiai, nyelvészeti és pszichológiai modellek milyen adalékokkal szolgálhatnak a zenei megértés folyamatának megértéséhez és ezáltal a kérdéskört érintő esztétikai, zeneelméleti gondolatkísérletek a továbbgondolásához”

– emelte ki Szécsi Gábor professzor. Bogányi Gergely is felhívta a figyelmet, a zenei példákkal gazdagon illusztrált kötet célja egy, a zenei megértés alapjait megvilágító zeneelméleti modell fogalmi kereteinek meghatározása.


A szerzők elemzéseik során annak az általános feltevésnek az igazolására vállalkoztak, hogy a zeneművek olyan értelmezési szinteket jelenítenek meg, amelyek személyes asszociációk kereteiként működő befogadói történetekkel összekapcsolódva válnak a művek értelmezésének alapjaivá. 
A” kötetben bemutatott elemzések eredményei jól hasznosíthatók lehetnek például zenepedagógiában, vagy a zenei megértés kérdéskörét érintő pszichológiai kutatásokban.”