Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ami nekünk például háztartási zaj, az lehet, hogy négylábú barátunknak félelmetes. Kutatók vizsgálták a kutyák testbeszédét, amikor azok különböző háztartáson belül megszokott hangokat hallottak. A szakemberek számára megdöbbentően hatott, hogy mennyire nem ismeri a gazdi, kedvence reakcióját. Persze ez alól is vannak kivételek!

Köztudott, hogy hirtelen hangos zajok – például tűzijáték vagy zivatar – gyakran szorongást vált ki a kutyusokból.

"Egy új tanulmány szerint még az olyan gyakori zajok is kiváltó okok lehetnek, mint például a porszívó vagy a mikrohullámú sütő. Alábecsüljük a kutyák félelmeit, ha számunkra hétköznapi hangokról van szó."

Tudtad?

A magas frekvenciájú, szaggatott zajok, mint például a füstérzékelő akkumulátorának figyelmeztetése, okozhat szorongást a kutyában. Sokkal jobban elviselik az alacsony frekvenciájú, akár folyamatos zajt.

Mik a szorongás jele?

Vannak általánosabb "tünetek" de nyilván mindenkinél más és más. A kutya szorongásának néhány gyakori jele a görcsölés, remegés vagy elbújás. a stresszes kutyák liheghetnek, megnyalhatják az ajkukat, elfordíthatják a fejüket vagy akár megmerevíthetik a testüket. Néha a fülük visszafordul, és a fejük a válluk alá süllyed.  A kutatók 386 kutyatulajdonos körében végeztek felmérést kutyáik háztartási hangokra adott reakcióiról. 62 online elérhető videóból vizsgálták az ebek viselkedését és az emberi reakciókat. 

Tapasztalat a következő

A gazdik nemcsak alábecsülték kedvenceik félelmét, de a videókban szereplő emberek többsége inkább szórakozottan, mintsem az állat jólléte miatti aggódással reagált.

A kutatók célja felhívni az állattartók figyelmét a testbeszédre és arra, hogy fogadják el, a kutyáknak igen is lehet félelmetes az, ami nekünk mindennapi.