1 év

Ha te is rendszeresen eszel tojást és eldobod a tojás héjat, ezentúl ne tedd! Tavasszal ugyanis nagy hasznát veheted.

Meg fogja köszönni a kerted

A tojást nem a héja miatt szokták szeretni, de azt sem érdemes kidobni. A kertben még felhasználható. Ugyan most nincsen kertészkedési szezon, ám a hobbikertészek már most készülődnek a tavaszra. Emellett nem csak a melegebb hónapokban használhatod fel a tojáshéjat, hanem a konyhakertedben bármikor. A növényeid hálásak lesznek érte.

Így gyűjtsd be őket

A friss tojások héját alaposan mosd el, majd hagyd kinn őket száradni, végül pedig tedd őket egy nagy befőttes üvegbe. Ne zárd rá a tetejét, hogy a tartalma tudjon szellőzni! Ha megtelt az üveg, borítsd ki a héjakat és törd őket apró darabokra.

Tavasszal megjelenhetnek a növényeiden a meztelencsigák. Ha a leveleket körbeszórod apróra tört tojáshéjjal, a csigák nem fogják bántani azokat.

Dús tápanyagforrás

A tojáshéj kiváló kalcium forrás, ami a növényeid számára nagyon fontos. Az apró darabokat egyenes oszlasd el az ágyásokban, majd gereblyézd a földbe. A tojáshéj hónapokig megmarad, így amíg le nem bomlik, folyamatosan pótolja a kalciumot a növényed számára.

Lazítja a földet

Ha apróra törve szórod az ágyásokba, a tojáshéj javítja a föld vízáteresztő képességét és a légáramlását, ezáltal lazább lesz a talaj, a gyökerek szebben fejlődnek, és könnyebben felveszik a táplálékot.