Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A közhiedelem szerint szerencsét hoz, ha kéményseprővel találkozunk. Akkor hoz valóban szerencsét, ha az otthonunkban találkozunk velük, amikor a házunk kéményét ellenőrzik. Ha jó állapotban van a kéményünk, jól működik, biztonságban tudhatjuk otthonunkat, családunkat.

Idén tizenhat alkalommal riasztották kéménytüzekhez a tűzoltókat

Ez csak Tolna vármegyében történt. Egy évvel korábban harminc, 2021-ben pedig huszonkettő esetben vonultak a beavatkozó egységek.

Magánszemélyeknek a kéményseprés ingyenes, viszont a kéményseprők nem mennek ki automatikusan a családi házakhoz.

Az ellenőrzéshez időpontot kell velük egyeztetni. Az időpontfoglalás, ellenőrzés és, ha szükséges, a tisztítás is ingyenes. 

Használd ki, hogy nincs szezon!

A fűtési időszakban a legleterheltebbek a szakemberek, így ha nem akarsz sokat várni, élj most a lehetőséggel. Tavaly a lakossági ügyfelek 30 százaléka szeptemberben foglalt időpontot. Nyáron gyorsabb az ügyintézés, rövidebb a várakozási idő, a nyári szabadságok miatt pedig könnyebb megfelelő időpontot találni a kéményseprők fogadására is.

Tavaly a három nyári hónap alatt alig 4500-an foglaltak időpontot az ingyenes kéményellenőrzésre.

Ki a Te kéményseprőd?

A kemenysepre.katasztrofavedelem.hu oldalon találod, irányítószám alapján. A legegyszerűbb online időpontot foglalni, de van mód telefonos ügyintézésre is, ekkor  a 1818-as telefonszámot hívd.

Ha gázzal fűtünk, a kéményt kétévente, ha szilárd tüzelővel, akkor pedig évente érdemes szakemberrel megnézetni. A társasházakban élőknek nem kell időpontot foglalniuk, oda automatikusan érkeznek a kéményseprők.

(fotó: illusztráció, pixabay)