Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Negyven százalékkal drágultak az építőipari alapanyagok egy év alatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az építőipari kivitelezés sokak számára rémisztő – ennek oka a hihetetlen drágulás. Ennek két összetevője van: a szakemberek díja, valamint az alapanyagok árának melkedése. Egy felmérés szerint körülbelül negyven százalékos volt a növekedés, de vannak olyan szegmensek, ahol az árak csaknem duplájára nőttek.

A Gremmédia arra kérte az építőiparban dolgozó szakembereket, hogy mondják meg, mekkora árváltozást észleltek a piacon az egy évvel korábbi árakhoz képest. A felmérésben több tucat ember vett részt: voltak, akik szerint mindössze 25 százalék volt a növekedés, valakik szerint 100 százalék.

A Koffenstein Kft. ügyvezetője szerint az ukrajnai háború egyértelműen kihatott a kelet-európai építőipari beszállítói láncokra, hiszen a régió erősen függött az orosz gazdaságtól, ezért jobban ki van téve az ágazat a különféle szankciók visszahatásának. Koffenstein István hozzátette: mind a kő, a beton, illetve a cement alapanyagok sokkal drágábbak, mint korábban, nem beszélve a fáról és vas-acélról, ahol csaknem 100 százalékos volt az áremelkedés. 

Az euró és dollár elszámolás, a forint gyengülése, megemelkedett benzin árak és az általános infláció miatt pedig nálunk hatványozottabban jelentkezik a drágulás, részletezi a közlemény. Az árat tovább emeli a megváltozott rezsiköltség, ráadásul a keletkezett többletkiadásokat a gyárak és beszállítópartnerek nem tudják önerőből finanszírozni, így azt a gyártott termékek árába építik be. 

Ellátási zavartól szerencsére nem kell tartani – véli az ügyvezető.