A Gemenc Önkéntes Mentőcsoport egyik tagja, a Szekszárdi Kutató-Mentő Egyesület  a megyeszékhely kutyamenhelyének közelében bizonyította képességét az eltűnt személyek kutatásával kapcsolatban. 


Az egyesület 14 tagja és három kutyája az idei 37 éles bevetést követően egy összetett minősítésen adott számot tudásáról, amelyen a vizsgáztató személyében a Spider Mentőcsoport vezetőjét, Lehoczki Lászlót köszöntötte a csapat.

Éppen tíz esztendeje

Az önkéntes mentőcsoportok a katasztrófavédelem szervezetében 2012 óta vannak jelen. Ezek a speciális képességekkel bíró mentőszervezetek egy Nemzeti Minősítési Rendszerben többféle szakmai területen – ezúttal a kutyás kutató-mentő tevékenység szakterületen – nyerik el, majd ötévente újítják meg a minősítésüket.


Az önkéntes mentőszervezetek bázisának erősítésével és eszköztáruk fejlesztésével a lakosság hatékonyabb védelme a cél, amelyhez a segítség közelről, jó helyismerettel rendelkező önkéntesektől érkezik.

Fontos a feltétel nélküli bizalom

A kutyák és gazdáik valamennyi akadályt sikeresen teljesítettek. Kölcsönös és maximális bizalommal kezdtek neki és fejezték be a különböző alaki, a pszichét vagy állóképességet próbára tevő, illetve a rögzített szagminták alapján végrehajtandó kutató feladataikat.


Végezetül Dr. Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Veszélyhelyzet-Kezelési Főosztály vezetője minősítette a gyakorlatot, amelynek befejeztével Dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Lehoczki László megköszönték a résztvevők példaértékű hozzáállását.