Szinte minden napra jut, sajnos szabadtéri tűz. Megyénkben idén már 180 szabadtéri tűzesethez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit. 2022-ben, a mai napig összesen 180 hektárnyi terület vált a lángok martalékává. Összesen 391 tűzoltószert riasztott a megyei műveletirányítás. A beavatkozó tűzoltóegységek 76 alkalommal erdő és vegetációs területek, harminchétszer szemét-, illetve hulladék, 30 esetben közterület, 37 alkalommal pedig létesítmények szabad tereinél keletkezett tüzekhez vonultak.

Július másodika, az országos tűzgyújtási tilalom elrendelése óta 115 hektáron tombolt a tűz a szabadban, amelyek megfékezésében Tolna megye önkéntes tűzoltó egyesületei is rendszeresen közreműködnek.

Sok az emberi mulasztás

A tartósan aszályos időszak, és a hosszan tartó hőség tovább csökkenti a növények nedvességtartalmát, egy apró szikra, parázs elegendő ahhoz, hogy a száraz avar, gazos terület, vágástéri hulladék, vagy egy lábonálló búzatábla lángra kapjon, majd többhektárnyi terület semmisüljön meg. 

Gyalogszerrel, kerékpárral és gépjárművel közlekedve se dobjuk el a cigarettacsikket az utcán. 

A kirándulók ne szemeteljenek, az otthoni kerti grillezés alkalmával pedig tartsák be a tűzgyújtás általános szabályait.

Nem csak a tűz ad feladatot

Egy lakóbusz hagyta el az útpályát, hajtott az árokba, majd csapódott egy telefonpóznának Dunaföldváron, az M6-os autópálya 84. kilométerszelvényénél, a Pécs felé vezető oldalon kedd reggel. A baleset következtében az egyik utas kirepült a gépjárműből, míg a másik önerejéből hagyta el azt. A műszaki mentéshez a solti és dunaújvárosi hivatásos, valamint a dunaföldvári önkéntes tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet. A mentők mindkét utast kórházba szállították.


Mintegy kétszáz négyzetméteren égett a csirketrágya Bikal külterületén szerda délelőtt. A tűzesethez a dombóvári hivatásos tűzoltókat riasztották, akik négy vízsugár és kéziszerszámok segítségével oltották el a keletezett tüzet. A lángok megfékezését két helyi erőgép is támogatta.