A lejárt termékek forgalmazása a vezető szabálytalanság az idén is a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők tapasztalatai szerint. Erről tájékoztat honlapján a Nébih.
Legjellemzőbb a szavatosság lejárta volt
Lezárult a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza, amely során 2338 ellenőrzést tartottak. Ebből 284 esetben élelmiszer-előállító helyen, 884 esetben az élelmiszer-forgalmazásban és 1170 esetben vendéglátóhelyen vizsgálódtak a szakemberek. A júliusi első időszakban az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők 8439 magyarországi és külföldi élelmiszer tételt ellenőriztek.
Figyelmeztetés és kiszabott bírság
36 alkalommal figyelmeztetést adtak az ellenőrök, 196 esetben büntetni is kellett. A kiszabott birságok értéke meghaladta a 13 millió forintot.
Nézzük a tipikus hibákat!
- Elsősorban büfékben, lángossütőknél, illetve fagylaltozókban elmulasztották az allergénekre figyelmeztetni a fogyasztókat.
- Kimondottan a lángossütőkre volt jellemző, hogy hanyagul kezelték az állati, illetve növényi anyagok helyettesítő használatát. Míg az étlapon tejfölt vagy sajtot tüntettek fel, a valóságban növényi alapú termékeket használtak.
- A zöldség-gyümölcs kereskedőknél az áru minőségét kifogásolták az ellenőrök. Több esetben a termék származási helye volt ismeretlen.
- A bort sehol nem vizezték, de az ellenőrök találtak jelöletlen bor és pálinka tételt, egyet-egyet.
- Kiemelkedően sok vendéglátó egységben találtak higiéniai hiányosságokat.