A régi orvosi ügyeletet ma végleg bezárta Gyurkovics János alpolgármester és Villányi Ildikó, az Egészségügyi Gondnokság vezetője. Az új ügyeleti központ 16 órától az Ybl utca 1-ben (volt BM Klub) várja a sürgős ellátásra szoruló felnőtt és gyermek betegeket.15-én 16 óra – ez hangzott el a legtöbbször azon a sajtótájékoztatón, mely során az újságírók bepillantást kaphattak a szekszárdi ügyeleti központba. Vagyis városunkban hétfőtől egy helyen – a műtőblokkal átellenben – az Ybl utcában lesz az ellátása azoknak, akik ügyeleti időben szorulnak orvosi segítségre.


Az engedélyt megkapták, a költözés a finisben

 A háziorvosi ügyeleti központ építése Szekszárd belvárosában 2020-ban vette kezdetét és 12 hónap alatt el is készült a beruházás. A területi védőnői szolgálat már 2021-ben beköltözött az épületbe, amit követett egy gyermek háziorvosi  rendelő is. Az orvosi ügyelet működési engedélyét auugusztus első napjaiban kapta meg az Egészségügyi Gondnokság.


"A három rendeltetési egység egy helyre történő integrálása magasabb színvonalú egészségügyi szolgáltatás nyújtását teszi  lehetővé és az üzemeltetés is gazdaságosabb lesz”

– mondta az eseményen   Gréczy – Félegyházi Gyöngyvér, a Szociális,Egészségügyi, Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Bizottság elnöke. 


Az Ybl Miklós utcai több mint 1700 négyzetméteres irodaházat – amely állami  tulajdonban, a Tolna Megyei Kormányhivatal vagyonkezelésében volt – 2016-ban felújították ugyan, az energetikai rekonstrukció azonban nem érintette az épület egyéb  belső szerkezeteit, az elavult épületvillamossági rendszert, az épületgépészet víz- és  szennyvízvezetékeit és kapcsolódó berendezési tárgyait.

Külön bejárat, de egy épület

Az  ingatlan földszintjén házi gyermekorvosi rendelőt alakítottak ki külön  adminisztrációs helyiséggel, elkülönítővel. Emellett egy felnőtt ügyeleti rendelőt  fektetővel, orvosi szobával, valamint külön bejárattal rendelkező gyermek ügyeleti  rendelőt váróval, elkülönítővel. A három rendeltetési egységhez a személyzet és a  betegek részére is külön szociális blokk épült: akadálymentes WC, babakocsi-tároló,  illetve felnőtt és gyermek várót létesítettek a szükséges közlekedőkkel. 

„A területi  védőnői szolgálat az emeleten kapott helyet több szobával és védőnői tanácsadó  helyiséggel, vizsgálóval, kiszolgálóhelyiségekkel

– emelte ki Villányi Ildikó a központ vezetője. 

„A projektnek köszönhetően egy használaton kívüli épület újrahasznosítása valósult meg, továbbá az ingatlan a felújítása óta nem rontja a városképet. Mindhárom  rendeltetési egység számára minőségi előrelépést jelent az új ügyeleti központ, hiszen  ezt megelőzően méltatlan körülmények között működtek.”  


Az új egészségügyi komplexum uniós  forrásból és  Szekszárd Megyei Jogú Város hozzájárulásával valósult meg.