A lejárt termékek forgalmazása a vezető szabálytalanság az idén is a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők tapasztalatai szerint. Erről tájékoztat honlapján a Nébih.

Legjellemzőbb a szavatosság lejárta volt

Lezárult a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza, amely során 2338 ellenőrzést tartottak. Ebből 284 esetben élelmiszer-előállító helyen, 884 esetben az élelmiszer-forgalmazásban és 1170 esetben vendéglátóhelyen vizsgálódtak a szakemberek. A júliusi első időszakban az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők 8439 magyarországi és külföldi élelmiszer tételt ellenőriztek. 

A legjellemzőbb hiba a lejárt szavatosság volt. Az összes ellenőrzött tétel 5,2 százalékát, 9,11 tonna terméket kellett kivonni a forgalomból.    

Figyelmeztetés és kiszabott bírság

36 alkalommal figyelmeztetést adtak az ellenőrök, 196 esetben büntetni is kellett. A kiszabott birságok értéke meghaladta a 13 millió forintot.    

Nézzük a tipikus hibákat!

  • Elsősorban büfékben, lángossütőknél, illetve fagylaltozókban elmulasztották az allergénekre figyelmeztetni a fogyasztókat.    
  • Kimondottan a lángossütőkre volt jellemző, hogy hanyagul kezelték az állati, illetve növényi anyagok helyettesítő használatát. Míg az étlapon tejfölt vagy sajtot tüntettek fel, a valóságban növényi alapú termékeket használtak.    
  • A zöldség-gyümölcs kereskedőknél az áru minőségét kifogásolták az ellenőrök. Több esetben  a termék származási helye volt ismeretlen.    
  • A bort sehol nem vizezték, de az ellenőrök találtak jelöletlen bor és pálinka tételt, egyet-egyet.    
  • Kiemelkedően sok vendéglátó egységben találtak higiéniai hiányosságokat.    

 

A nyári országos szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzési időszak Szekszárdon is  augusztus 20-ig tart – jelezte a hivatal.