Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyarországi németek betelepülésének 300 éves jubileuma alkalmából indította el saját, országos méretű megemlékező kampányát az Országos Német Önkormányzat, amelyhez a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola is csatlakozott májusban.

Az iskola úgy gondolja, hogy a sváb identitás megőrzésében hatalmas szerepet játszik a kultúra és a hagyomány ápolása. Ehhez kapcsolódik a vándorkulcs kampány.

A pécsi Koch Valéria Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégiumban szervezték meg a nyitórendezvényt. A kulcs a a hartai festett pacskerláda kicsinyített másába került és minden a programban résztvevő iskola megkapja. Bonyhádra május elején érkezett meg a láda, amit a második B osztály, a negyedik C osztály és a hatodik évfolyam részvételével, helyi ünnepség keretében köszöntöttek.

Ekkor leplezték le az iskola falát takaró hatalmas falfestményt. A festményen az Ulmer Schachtel, a betelepülő ősöket szállító bárka látható. Az alkotómunkát hosszas kutatás előzte meg, melyhez szülők és nagyszülők segítségét kérve keresték a ma, az iskolába járó tanulók és ott dolgozók 300 évvel ezelőtt érkező őseit. Az így összegyűjtött nevek és a betelepülésük évszáma felkerült az Ulmer Schachtel köré, ezzel is emléket állítva ideérkező felmenőinknek.