Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Nőtt az átlagkereset

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

2023 augusztusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 555 900, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 383 500 forint volt. – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal gyorstájékoztatójából.

A nettó átlagkereset 15,1%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a reálkereset 1,0%-kal csökkent a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 16,4%-os növekedése mellett. A felmérésből az is kiderült, hogy a teljes munkaidőben legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, költségvetési intézményeknél vagy a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél dolgozók bruttó átlagkeresete 574 500 forint volt.

A legjobban az információ, kommunikáció területén lehet keresni, ott csaknem 900 000 forint volt augusztusban a bruttó átlagkereset. A grafikon alján a a vendéglátás ágazat helyezkedik el, alig több mint 360 000 forintos bruttó átlagkeresettel.