Kezdőlap ALISCA Alisca - Közélet

Ők is ott vannak a bajban – az önkénteseket támogatták

Csaknem másfél millió forint támogatást kap öt Tolna megyei mentőszervezet. Rájuk is számíthatunk, ha baj van. Kevés az elhivatottság, valamint a szakmai felkészültség, ha nincs pénz megfelelő felszerelésre, eszközökre és nem tudnak megfelelni a kor kihívásainak. Ez most megoldódott. Az összeget működési költségekre, járművekre, védőruházatok vásárlására, oktatásra és vizsgázásra fordítják. A támogatás az országos katasztrófavédelem központi költségvetési alapjából érkezik.

20000 önkéntes áll folyamatosan az országban készenlétben

Így sincsenek elegen. Növekszik a létszámuk, a segítő szándék ott van az emberekben. Ezzel együtt azoknak az eseteknek a száma is bővül, amikor szükség van rájuk. Múlt évben közel kétezer háromszáz esetben vállaltak szerepet a katasztrófavédelem munkájában. A változkékony, gyakran viharos időjárás is rengeteg plusz feladatot ad. Viharkároknál, helyreállítási munkálatban az ottlétük elengedhetetlen. Ők is a testi épségüket kockáztatják a családjuk, szabadidejük árán, hogy nekünk segítsenek.

Ma már ugyanúgy működnek, mint a hivatásosok. Szervezetben a központi irányítás segítségével, együtt a bajban. Bevonásuk a katasztrófavédelem munkájába fokozatosan kezdődött lassan egy évtizede. A folyamatot maga a katasztrófavédelem kezdeményezte. Először a központi, majd a területi mentőszervezetek megalakítása, majd minősítése történt meg. A minősítés azért fontos, mert bizonyos fajtájú munkálatokban csak akkor vállalhatnak szerepet. Ugyanez ismétlődött meg járási szinten újabb csapatok alakításával.

Nálunk az ő alázatos odaadásukra és munkájukra számíthatunk, testi épségüket nem kímélve

  • Kakasdi Települési Mentőcsoport, Kakasdi Német Kisebbségi Egyesület
  • Gemenc Mentőcsoport, Szekszárdi Kutató-Mentő Egyesület
  • Gyönki Települési Önkéntes Mentőcsoport, Gyönki Önkéntes Tűzoltó Egyesület
  • Tengelici Települési Mentőcsoport, Tengelici Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület
  • Paks Járási Mentőcsoport, Paksi Evezős és Vízisport Egyesület

Minden segítő szakmabelinek és önkéntesnek jár a tisztelet. Amikor mi bajban vagyunk, ők a katasztrófavédelem embereivel együtt vannak és lesznek ott értünk. Köszönjük!

Illusztráció: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság / Facebook