Öt helyszínen összesen 18 be nem jelentett foglalkoztatottat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivata  munkatársai egy ellenőrzéssorozatban. A  trükköző vállalkozást a korábbi vizsgálati tapasztalatok, az Online Számla rendszer adatai és a vállalkozáshoz köthető személyi kör ismertsége miatt követte nyomon, már a megalakulástól.

Számla volt, de a szükséges feltételek hiányoztak

A cég áfaminimalizáló bevallásokat nyújtott be, ám az online számlaadatok alapján feltérképezhető volt valós működése. A NAV adataiból egyértelműen látszott, hogy a számlákat anélkül állították ki, hogy a munkák elvégzéséhez – akár ő, akár beszámlázó alvállalkozói – a szükséges személyi vagy tárgyi feltételekkel rendelkeztek volna.

A vállalkozás egy nagy múltú társaságnak is bocsátott ki jelentős összegű építőipari munkákról online számlát, melyek alapján az építőipari szolgáltatások helye pontosan meghatározható volt.

Mivel a szóban forgó számlák előleg- vagy részszámlák voltak, feltételezhető volt, hogy a munkák még folyamatban vannak, ezért a helyszíni ellenőrök haladéktalanul felkeresték a felderített építkezési helyszíneket. Be nem jelentett foglalkoztatottakat találtak  többek között egy épület felújításánál, egy logisztikai csarnok építésénél és egy autószalon-bővítésnél is.

(fotó: illusztráció)