Álljon a víz vagy inkább kérje a növény? Örök dilemma. Pillanatok alatt beköszöntött idén a nyár. Egyik nap szeles, esős, hűvösebb volt az időjárás most viszont a szekrény hátsó részébe került a hosszúnadrág. 

Ha nem figyelsz oda, pár nap és minden veszendőben

Nyáron kiemelt figyelmet kell szentelned a házi veteményesnek, mivel a hőségben akár néhány nap elegendő ahhoz, hogy kipusztuljanak a növényeid. A locsolásra oda kell figyelni. Több kárt okozhatsz, mint gondolod. 

Reggel vagy este?

Ez olyan kérdés, mint a „mi volt előbb a tojás vagy a tyúk”. Szakemberek szerint a válasz: attól függ. Általánosságban elmondható, hogy helyes dolog locsolni reggelente, de csak olyan slaggal, ami permetezve is tudja szórni az vizet. Ez teszi lehetővé, hogy a lombozat gyorsan megszáradjon, így nem ragadnak rá a gombákat hordozó spórák. Persze ehhez idő kell. 

Ha este locsolsz, arra figyelj oda, hogy a víz közvetlenül a gyökérzónába tudjon szívódni, ahol a növényeknek erre a leginkább szüksége van. Este lassabb a párolgás, több vizet képes felvenni a virág, ráadásul nem is tudnak megperzselődni a levelek.

Divat a magaságyás, de…

Erre külön szentelnek időt a gazdák. Magaságyásban vagy ládában veteményezni egy kifejezetten előnyös dolog, de azt tartsuk szem előtt, hogy az így ültetett növények könnyebben kiszáradhatnak, hiszen el vannak szeparálva a földtől. Vagyis, kétszer érdemes őket locsolni egy nap: reggel, amikor még kel fel a nap és este, amikor nyugszik. A tűző napon semmiképp se!

Fő a rendszeresség

Ez is egyfajta nevelés, így fontos a rendszeresség. A fejlődéshez reggel és este is érdemes őket öntözni. A már idősebb növényeknek elég napi egy, bőséges locsolás. 

Gondoltad volna?

Nem minden növény viseli jól a kútból vagy csapból kiengedett hideg vizet. Van olyan növény, amit kicsit sokkol a hirtelen jött hideg zuhany. Ilyen például a padlizsán vagy a paprika is. A legcélszerűbb állott vízzel locsolni, mivel ez jót tesz a növényeknek. 

Extra tippek

  • Sose pazaroljuk a vizet! Az erős szél elfújja a növények számára kijuttatott vizet, a maradékot meg hamar elpárologtatja. Ilyenkor inkább várjunk nagyjából fél napot.
  • Esőztető módszerrel csak a reggeli órákban öntözzünk, egyébként a növények gyökérzónáit célozzuk meg! A lehető legjobb módszer, amit választhatunk, az a csepegtetéses öntözés.
  • Figyeljünk a vízsugár erejére! Az intenzívre állított szórófejjel oxigént is juttatunk a növények gyökereihez, de a balkonládákból a tápanyagokat is hamarabb kimoshatjuk növényünk alól.
  • A gyepet ne naponta keveset öntözzük, inkább hetente egy-kétszer kiadósan áztassuk el.
  • A gyümölcsfákat, örökzöldeket, vízigényes növényeket és rózsákat szintén érdemes heti kétszer alaposan eláztatni.