Óriás porszívók a tiszta levegőért

A szmogmentes projekt (SMOG FREE PROJECT) egy kampány a tiszta levegőért, amelyet Daan Roosegaarde indított Hollandiában, hogy csökkentse a légszennyezést és inspiráló élményt nyújtson a tiszta jövőről.

A projekt egy sor városi innovációt tartalmaz, mint például a Szmogmentes Toronyot, amely helyi megoldást kínál a közterületek tiszta levegőjére. A kormányokkal, a diákokkal és a környezettudatos iparral zajló workshopokkal kombinálják, hogy együtt dolgozzanak és szmogmentessé tegyék az egész várost.

Több országban is kampányok indultak, úgymint  Dél-Koreában, Kínában, Hollandiában, Mexikóban és Lengyelországban.

Szmogmentes torony

A “SMOG FREE TOWER” a világ első szmog porszívója, amely tiszta levegőjű parkokat létesít az ott tartózkodóknak.

A szmogmentes projekt egy hosszú távú kampány a tiszta levegőért, amelyben Daan Roosegaarde és szakértői csapata megalkotta a világ első szmogporszívóját.

A 7 méter magas torony szabadalmaztatott pozitív ionizációs technológiát használ a szmogmentes levegő előállítására a közterületeken, így az emberek ingyen lélegezhetnek és élvezhetik a tiszta levegőt.

Környezetbarát technológiával van felszerelve, óránként 30 000 m3-t takarít a PM2.5 és PM10 részecskékkel együtt, és kis mennyiségű zöldáramot használ. A SMOG FREE TOWER helyi megoldást kínál a tiszta levegőre, például parkokban. A torony hatékony működésétt az Eindhoveni Műszaki Egyetem által összeállított eredmények igazolták.

2024-ben megnyílik az új SMOG FREE TOWER az abu-dzabi Hudayriyat-szigeten az Abu Dhabi Környezetvédelmi Ügynökséggel és a Modonnal együttműködve, hogy javítsák az Emirátusok levegőminőségét.

A másik, projekthez tartozó, a szmogevő hirdetőtábla (SMOG EATING BILLBOARD). 

A programot a mexikói UDEM Egyetemen indították útjára a hallgatók, együttműködve Daan Roosegaarde vendégprofesszorral. 

Naponta 104 000 embernek biztosít tiszta levegőt.

 

Daan Roosegaarde: "Az igazi szépség nem egy divatos táska vagy egy Ferrari, hanem a tiszta levegő és a tiszta energia."

Kézzelfogható ajándékot terveztek, a tömörített szmog részecskékből álló SMOG FREE RING-et. Egy gyűrű vételével 1000 m3 tiszta levegőt adományoz a városnak. A gyűrű a Zürichi Nemzeti Múzeum és a Stedelijk Amsterdam állandó művészeti gyűjteményében található.

 

Szmogmentes kerékpár

A projekt legújabb kiegészítője a szmogmentes kerékpár.

Az első SMOG FREE BICYCLE prototípus tervezését a manta rája ihlette, amely megszűri a vizet a táplálékért. A kerékpár is hasonlóan működik, egy meglévő bicikli kormánykerekére csatlakoztatható eszközzel szűri a levegőt. Az innovatív kerékpár beszívja a szennyezett levegőt, megtisztítja azt, és tiszta levegőt bocsát ki a kerékpáros köré. A cél az, hogy a szmogmentes városok közegévé tegyék, tiszta levegőt generálva.

 

Képek forrása: www.studioroosegaarde.net

Borító: Pixabay