Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Egy helyi házaspár szerint a sajtgyárból eredő bűz olyan irtózatos, hogy ők és 11 éves kislányuk is fejfájással és orrvérzéssel küzdenek.

Egy álmos kis brit vidéki falu lehet a legbüdösebb település az országban, amit a helyiek a világ legnagyobb, érett cheddar sajtot előállító gyárának köszönhetnek – pontosabban a termelés nyomán keletkezett orrfacsaró bűznek.
Noha a lakosok folyamatosan panaszkodtak az elmúlt években az elviselhetetlen szagra, s öt évvel ezelőtt arra utasították a Cathedral City Cheese gyártásáért felelős üzemet, hogy csökkentse a zajt és a szagokat is, semmi nem történt.

A cornwalli Davidstow Creamery szomszédságában élők ugyanis arról számoltak be, hogy még mindig olyan szagban élnek, “amit még az ellenségeiknek sem kívánnak”, kiemelve, hogy a gyárból kiáramló undorító bűzt csak megfejeli az egész éjjel hangosan zúgó gyár, amitől képtelenek álomra hajtani fejüket.
Az orrfacsaró bűz eregetése mellett azzal is vádolják a gyárat, hogy jelentősen szennyezi a környék vizeit és levegőjét: a vállalat pedig tavaly beismerte, hogy a szennyezéssel megszegték az engedélyeket, sőt, halak ezreit pusztították el, miközben “megkeserítették a közelben élők életét”.

A vállalat bűnösnek vallotta magát több mint 20 szennyezéssel kapcsolatos vádpontban, és 2022 júniusában több mint 1,5 millió font bírságot kapott. Ennek ellenére továbbra is működik, és továbbra sem tartja be a környezetvédelmi szabályokat, a lakosok pedig egyre nyomottabbnak, reménytelenebbnek érzik magukat, sőt, egyesek már az öngyilkosságot is fontolgatták.