Feldolgozni egy gyengébb bizonyítványt, feladat. A gyereknek, a szülőnek és a tanárnak is. Persze fontos megtalálni az okokat. Egy családi tragédia, betegség utáni hosszú hiányzás biztosan nem emeli a jegyeket. No és van a „laza elegancia”, amikor a nebulót nem is érdekli mi lesz vele felnőtt élete során. Hanyag, lóg és úgy gondolja ciki a tanulás… bár legbelül lehet egészen máshogy érzi.

„Nem mindig van összhangban az iskolában elért, számszerűsített tudás azzal, amit valaki az életben teljesít”

– mondja Kitanics Márk, klinikai szakpszichológus.

„Az egyik legfontosabb szülői  feladat megtalálni az egyensúlyt a jutalmazás és a büntetés között. Nem lehet túlsúlyt kialakítani. Mert az sem jó, ha szükségtelenül sokat és mindenért dícsérjük, de ennek az ellenkezője sem javasolt.”

Kitanics Márk szerint ma jellemző, hogy sok családnál a gyerek irányít. Ami nem az ő érdekeit szolgálja. 

„A gyereknek biztonság kell!”

Egy fiatalnak a legfontosabb a biztonság, melybe beletartozik a „nem” vagy a szigor. 

Következetesség az egyik legfontosabb

A szakember szerint egy gyerek pontosan tudja meddig mehet el a szülőknél. Ezt jellemzően ki is használják. Igenis kell a következetes szigor, a tanulás terén is. 

„Van mit tanulnunk az érzelmi intelligencia terén. A szeretlek kimondása egy új jelenség. Mostanában érzelmesebbek a családi kapcsolatok. De kell egy egészséges érzelmi intelligencia, ami nem engedi, hogy a gyerek diktáljon.”

Az első félévet lezárták. Már most tervezz az év végi bizire. Amire kell, erősíts.

Nem kell mindenből kitűnőnek lenned, de ne feledd a kötelességed…