Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A „Fülemülék és rigók éjszakája” szekszárdi programján, a melyre a Tolna Vármegyei Balassa János Kórházba várták az érdeklődőkkel, akik szép számmal érkeztek.   A kórház és a helyi madarászok dr. Kis Ernő és dr. Almási István főorvosok vezetésével – az intézmény hatalmas parkjának adottságait kihasználva – hosszú évek óta minden májusban megrendezik ezt a hagyományos programot a madárbarátok számára.


Közel ötvenen érkeztek

Fiatalok és idősebbek, csoportos és egyéni résztvevők. Olyan család is volt, aki a Duna túlpartjáról, Kalocsáról érkezett. Az MME tagjai már a délután közepén felállítottak egy befogóhálót a park egyik eperfája mellett. 

„Jól választottak helyet, az éppen gyümölcsöt érlelő fához sorra érkeztek a csemegézni vágyó tollas vendégek. A program szinte még el sem kezdődött, a madarászok vászonzsákjaiban már két fiatal fekete rigó várta, hogy az időközben összegyűlt látogatók szeme láttára meggyűrűzzék őket”

– számolt be róla az intézmény.

Mivel az eső még esett, dr. Kis Ernő az előadóteremben mutatta be a közönségnek a madarak tudományos jelölésére szolgáló gyűrűket és más kellékeket.

A vendégelőadó, Tóth István Zsolt nyugalmazott természetvédelmi őr, az MME Szekszárdi Helyi Csoport elnöke, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület örökös tagja ismertette, hogy a természetvédelmi területeken történő, nagymértékű fakitermelésnek milyen hatása van az erdő élővilágára.

A délután mérlege a sok új ismeret mellett, összesen öt madár meggyűrűzése és szabadon engedése volt, ami nagy élményt jelentett minden résztvevő számára.

(forrás, fotó: tmkorhaz.hu)