Mindjárt megtudod miért. A Nébih próbál segíteni a házi kedvencet itthon nem hagyóknak. Néhány információ a külföldi nyaralás előtt, ami bizony hasznos lehet.

Ahány ház, annyi szokás

Alap ugye a kisállat útlevél. Ezt biztosan Te is tudtad. De! Az utaztatás szabályai az Európai Unióban ugyan egységesek, a különböző országok speciális feltételeket is előírhatnak.

Az EU-s tagállamok közötti szállításának alapfeltétele, hogy az állatok rendelkezzenek mikrochippel és érvényes veszettség elleni védőoltással. 

A veszettség elleni védőoltás akkor tekinthető érvényesnek, ha az állat az oltást megelőzően már rendelkezett mikrochippel és évente megkapta a kötelező védőoltást. Első oltás esetén a védettség kialakulásához meg kell várni a 21 napos várakozási idő elmúltát. 

Jó tudni!

Az Egyesült Királyságba, Írországba, Finnországba és Máltára utaztatáshoz szükség van állatorvos által elvégzett féreghajtásra is. A kezelést a célországba történő belépés előtt legfeljebb 120, de legalább 24 órával kell elvégeztetni. Ennek meglétét az állat útlevélben rögzítenie kell az orvosnak.

Ha a Buksinak még nincs útlevele, akkor az oltási könyv adatai szerint elkészíti az állatorvos. Az okmányban megnevezett személy vagy az általa írásban megbízott személynek kell kísérnie a házi kedvencet.

S hogy miért öt?

A Nébih tájékoztatása szerint fontos tudni, hogy öt kisállatnál többet egyszerre nem lehet kivinni az országból, ugyanis az már kereskedelmi célú utaztatásnak minősülne, melynek további feltételei vannak.