A terhességet nem véletlenül nevezik másállapotnak: a legtöbb kismamát ilyenkor mintha teljesen kicserélték volna, a hormonváltozásoknak köszönhetően sokkal érzékenyebben reagálhatnak bizonyos megnyilvánulásokra vagy ártalmatlannak tűnő megjegyzésekre, ezért nagyon fontos, hogy hogyan kommunikálsz velük.
Összeszedtük azokat a mondatokat, amik gyakran hangzanak el egy kismama jelenlétében, pedig egyáltalán nem kellene, hiszen sosem tudhatjuk, milyen élettörténetbe sétálunk bele!

1. "Aludd ki magad, amíg megteheted"

És ha amúgy is rosszul alszol? Vagy már nyom itt-ott a baba, és sehogy sem kényelmes? Vagy ha a baba már olyannyira nyomja a belső szerveidet, hogy úgy érzed, azonnal megfulladsz, ha fekve maradsz, így félig ülő pózban próbálod kibírni az éjszakákat, ami miatt természetes, hogy másnap olyan vagy, mint a mosott rongy. Egy ilyen jótanács nem sokat segít a helyzeten!

 

2. "Most komolyan ezt a nevet adjátok neki?! Na nem baj, majd becézitek valahogy!"

A névválasztás bizony nem könnyű feladat, sokaknál vérremenő harcok előzik meg, mire mindkét félnek tetsző néven megegyeznek, ízlelgetik és már a pocakban úgy nevezik a gyermeket.
Nem kell ötlet sem, köszöni szépen a kismama. Értem én, hogy neked nagyon tetszik a Mihály, a nyolcadik dédnagyapám régi legjobb barátja meg Ödön volt, és az emlékére nevezhetnénk így a gyereket, de nem fogjuk. Ez már csak akkor a legjobb, amikor egy közeli hozzátartozó presszionálja így a leendő anyukát, hogy igenis legyen lelkiismeret furdalásod, ha nem ezt a nevet adod!

 

3. "Na, akkor a kutya kikerül a lakásból, gondolom. Vagyis hát remélem."

Nem, a kutyát egy életre választottam, és fogadtam örökbe. A kutya volt az első gyerekem, akitől nagyon sokat tanultam a gondoskodásról, feltétel nélküli szeretetről, az aggódásról, az anyaság alapjairól. És ha csak egy pillanat törtrészéig is megfordul a fejedben, hogy kirúgom az otthonából, csak mert új taggal bővül a család, akkor téged foglak páros lábbal kirúgni innen, mert még a feltételezés is sért. Amikor pedig ezt védőnők szorgalmazzák, az még felháborítóbb!

Mellesleg a kutatások szerint a gyerek immunrendszerének nagyon jót tesz a házi kedvenc, ugyanis sokkal ellenállóbb lesz a szervezete a betegségekkel kapcsolatban, valamint a későbbi asztma és allergiák esélyeit is drasztikusan csökkenti.

 

4. "Na gyerek lesz vagy lány?

A világ legfelháborítóbb kérdése! És igen, még mindig előfordul! Mitől kevesebb értékű egy lány, mint egy fiú! És ha te lányt akarsz? Vagy épp fiút? Vagy leginkább mindegy, csak egészséges legyen! A régi időkben kialakult hagyomány, hogy az első gyerek minimum fiú legyen, hogy valaki tovább vigye a nevet, a családot, de azért na…már 2021-et írunk! Különben is, már bárki felveheti a női családnevet is.

 

"Nem kell félni a szüléstől, nem lesz semmi baj”-Mondjuk amikor már 16 órája üvöltesz a fájdalomtól….”

Egyrészt megnyugtató, hogy valaki próbál azzal megnyugtatni, hogy legyek pozitív, semmi baj nem lesz a szülőszobán. Lehet, hogy régen az asszonyok a mezőn hozták világra a gyermeküket, majd utána még vagy nyolcat, de azzal áltatni egy várandós nőt, hogy nem kell félni a szüléstől? Ilyen felelőtlen kijelentést csak olyan tesz, aki még sosem szült. Egyrészt természetes dolog, hogy az ember fél az ismeretlentől, és eleve kiszolgáltatott helyzetben érzi magát egy ismeretlen közegben, azaz a kórházban, másrészt az is természetes, hogy fél attól, hogy minden rendben menjen, ne legyenek komplikációk, és persze ne fájjon annyira.

A lista végeláthatatlan, várjuk a további „istenments” mondatokat!