Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
0:00
/
Ötnapos programsorozattal készül a Babits márciusra

Szombaton délutáni programra invitál a Babits. Az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 175. évfordulója és a Petőfi 200 Emlékév tiszteletére Tolna és Baranya vármegye közös megemlékezése Szekszárdon honvéd toborzó és csatabemutató megrendezésével.

Fiktív csatajáték 

A honvéd toborzón a Budai 2. Honvédzászlóalj kardos toborzótáncához kapcsolódnak a szekszárdi Bartina Néptáncegyüttes táncosai, népi zenészek kíséretével. A toborzótáncot az osztrák felderítők lövöldözése zavarja meg, amelyet a honvéd tábor mozgósítása és a harc felvétele követ. A csatajátékban huszárok csapnak össze vértesekkel, a magyar és osztrák tüzérség 2-2 ágyúval tüzérségi párharcot vív, majd a honvéd gyalogság összecsap az osztrák sorgyalogsággal, sortüzekkel és szuronyharccal verik vissza az ellenséget. A csatabemutató egy fiktív csatajáték, korhű harcászati bemutató, amely bemutatja a szabadságharc fegyvernemeinek működését.

A rendezvény célja a történelmi emlékezet mellett a hazaszeretet, a magyarságtudat, a honvédelem ügyének erősítése és sikeres megrendezése esetén Tolna és Baranya megyének egy közös, a szabadságharcra emlékező nagyszabású rendezvényének hagyományteremtő elindítása.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából a Petőfi200 emlékévhez csatlakozva 5 napos programsorozattal készül márciusra a Babits Mihály Kulturális Központ.

Újraalkotják a csatajeleneteket

Az eseménysorozat március 11-én kezdődik a Prométheusz Parkban, ahol honvéd toborzó és csatabemutató programon vehetnek részt az érdeklődők. A csatabemutató egy fiktív csatajáték, korhű harcászati bemutató, amely megmutatja a szabadságharc fegyvernemeinek működését.

Március 14-én Rékasi Károly zenés előadóestjét hallhatják és láthatják az érdeklődők 18:00 órától Szabadság, szerelem címmel. Az előadás Petőfi Sándor: Útirajzok című naplójára támaszkodik, ez adja a produkció gerincét.

Március 15-én, az évforduló napján megemlékezést tartanak 10:30-tól a Béla király téren, ahol a Baka István Általános Iskola diákjai adnak elő egy ünnepi műsort. 14:00 órától az „Oh szabadság, hadd nézzünk szemedbe!” című rajzpályázat ünnepélyes eredményhirdetésére és kiállításmegnyitójára invitálja a látogatókat a Babits. 15:00-18:00-ig gyermekeknek tartanak kézműves foglalkozást.

A Babits Mihály Kulturális Központban található Agóra Kávézót a programsorozat idejére átrendezik és egy korhű kávéházban kóstolhatják meg az érdeklődők a reformkori finomságokat.