Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fiatalon a kockázatok még csökkenthetők, időskorban viszont már csak a mihamarabbi hallásvizsgálat lehet a megoldás.

2050-re a WHO előrejelzése szerint már 2.5 milliárd ember él majd a világon valamilyen szintű halláscsökkenéssel, melynek hátterében az egyébként elkerülhető, magas egészségkockázattal járó, túl hangos zenehallgatás is áll – derül ki az Amplifon, hallás hónapja alkalmából készült összefoglalójából.

A nem megfelelő zenehallgatás okozta kockázatnak 1 milliárd fiatal van kitéve napjainkban, amely később magasabb egészségügyi ellátási költségeket, csökkent munkaképességet és a mentális egészség romlását is magával hozhatja. Ma Magyarországon száz főből mindössze egy jön el hallásszűrésre.

Lehet biztonságosan is zenét hallgatni

A halláskárosodás elsősorban a kéznél lévő okoseszközökön történő lejátszási szokásokból, nem megfelelő fülhallgató kiválasztásából vagy hangos zenét játszó szórakozóhelyek és koncertek látogatásából adódhat, melynek közel egymilliárd fiatal van kitéve a világon.
Dr. Tibold Eszter, az Amplifon audiológus, fül-orr- gégésze szakorvos hozzátette: “A tartós hallás gyengüléséhez elég lehet akár már egyetlen alkalom is, amikor a  túl magas hangerő zajártalmat okoz. Javasolt odafigyelni ezekre a tényezőkre, hiszen a hallásunk érték!” Az egyes okoseszközök már képesek figyelmeztetni felhasználójukat arra, ha a beállított hangerő meghaladja az egészséges szintet, használata károsodáshoz vezet.

A hallásvesztés ára

A hallásukra nem megfelelően vigyázó fiatalokból lesznek 2050-re, az előjelzések szerint 2.5 milliárdan, akik valamilyen szintű halláscsökkenéssel kell éljenek. Ez komoly terheket ró a társadalomra mind anyagi szempontból, mind pedig egészségügyi szempontból.
A Hearing Health Forum elnevezésű szervezet adatai szerint csak az Európai Uniónak 185 milliárd euróba kerül minden évben a kezeletlen hallásveszteségből származó munkanélküliség, csökkent hatékonyság és a korai nyugdíjba vonulás is. Nyugat-Európában pedig a rokkantság miatt elvesztett munkaévek elsődleges oka a kezeletlen halláskárosodás. Mindemellett a speciális oktatási költségek emelkedése, a kereseti lehetőség csökkenése és a kétszeres munkanélküliségi ráta együtt jár a kórházi, a támogatott életvitel és a szociális ellátás fokozott igénybevételével, valamint kognitív hanyatlással, depresszióval, társadalmi elszigeteltséggel.

Ma Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet, hiszen a hallásveszteség tényére már csak akkor derül fény, amikor az első vizsgálatra bejelentkezik a páciens, amely a az Amplifon Magyarország kutatása szerint gyakran nem korábban esik meg, mint 72 év. Ekkorra már minden második vizsgálatra érkezőnél megállapítható valamilyen mértékű halláskárosodás és a hallókészülék használata elkerülhetetlenné válik.