A PTE IGY Gyakorlóiskola, AMI és Gyakorlóóvoda ötödikes növendékeinek tartottak ma érzékenyítő előadást a PTE KPVK a szekszárdi szociális munkás képzés 2. évfolyamos hallgatói.

Mesélt arról, hogy milyenek a mindennapjai

A programon Bálványossy Zoltán, a Vakok és Gyengénlátók Tolna megyei Egyesületének vezetőségi tagja mutatta be a saját életének részleteit, hobbijait, amik között az olvasás, a háztartás vezetése és a filmnézés is szerepel, illetve elmondott szinte mindent, amit vakvezető kutyájáról, Rockyról tudni kell és érdemes.

Zoltán beszélt arról, hogy egy látássérült embernek milyen utat kell bejárnia, hogy végül saját vakvezető kutyát kaphasson. Azt is megosztotta a gyerekekkel, hogy miért nem szabad egy vakvezető kutyát megsimogatni, amikor szolgálatban van.

 

„Ha egy mozgó vakvezető kutyának valaki eltereli a figyelmét, akár megsérülhet az a személ, akit vezet és/vagy a kutya, és/vagy, az, aki eltereli a figyelmét.” – mondta a Vakok és Gyengénlátók Tolna megyei Egyesületének vezetőségi tagja.

A hallgatók egy órai feladat keretein belül kapták a lehetőséget, hogy érzékenyítő foglalkozást tarthassanak. Szerintük fontos, hogy már egészen pici korban megtanuljuk kezelni azokat a helyzeteket, amikor hátráltatott helyzetben lévő emberrel találkozunk és lesznek interakcióink.

„Úgy gondolom, hogy a máshogyan élőknek a világnézete is nagyon sokat hozzátehet az ő életükhöz.” – vélekedett Rigó Orsolya, a program egyik szervezője.