A figyelmeztetések egy része a szülőknek szól

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma higiéniás és alapvető egészség védelmi szabályok fokozott betartására kéri az iskolákat és a szülőket. Magyarországon az oltottság magas mértéket mutat és a védekezés így sikeresnek mondható, ezért már nincsenek érvényben szigorú korlátozások a mindennapokban. Ez vonatkozik az óvodákra és iskolákra is. Közleményükben leírják, hogy egyik közintézményben sem írnak elő kötelező korlátozó intézkedéseket, ugyanakkor továbbra is fontos, hogy a szülők ne vigyenek közösségbe olyan gyermeket, akinek tünetei vannak és a köznevelési intézmények fordítsanak fokozott figyelmet az alapvető egészségvédelmi szabályokra.

Egészségügyi főszabályok

Az EMMI közleménye szerint a mostani tanévkezdés jóval biztonságosabb, mint az egy évvel ezelőtti. A pedagógusok döntő többsége és a 12 év feletti diákok közül is már 168 ezren felvették az oltást.

Tanügyi intézkedés főszabály szerint csak az óvodában vagy az általános iskola 1-6. évfolyamán, valamint a fejlesztő nevelés-oktatásban történik, mivel az oltás már a 12. évet betöltött gyermekeknek is igényelhető.

A kormány továbbra is az oltást javasolja mind a diákok, mind a pedagógusok védelme, az oktatás zavartalan fenntarthatósága, a szülők munkavégzése érdekében.

Jelenléti oktatásra készülünk, a tanárok átoltottsága kilencven százalék feletti, egész tantestületek megfertőződésétől tehát nem kell tartanunk. Felkészültünk arra, hogy lehetnek egyedi esetek, de azt reméljük, jóval kevesebb intézkedést és korlátozást kell majd végrehajtani, mint az elmúlt tanévben. Ugyan a kisiskolásoknak még nincs oltás, de náluk egyébként is alacsony volt a fertőzés előfordulása."

– mondta Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár.

Ahogy a mindennapokban, úgy az óvodákban és iskolákban sem kötelező a maszk és már nem kötelező a testhőmérséklet-mérés sem.

Az iskolai hiányzásokra a normál szabályok vonatkoznak, az intézményvezető joga eldönteni, hogy mely esetben tekinti igazoltnak a diák távolmaradását.