5 hónap

Az ünnepek előtti időszak kiemelten nagy küldeményforgalommal járó időszak a postai szolgáltatók számára. Vagyis ne hagyj mindent az utolsó pillanatokra. 

Ha egy másik európai országba szeretnénk ajándékot küldeni, érdemes megnézni az NMHH holnapjáról is elérhető Európai Csomagár-összehasonlító oldalt, ahol több mint 400 szolgáltató mintegy 46 ezer szolgáltatásának tarifáit lehet összehasonlítani. 

A weboldal a leggyakrabban használt súlykategóriák nyilvános tarifáit veti össze, a borítékban feladott küldemények esetében a fél-, egy- és kétkilós, a dobozban küldött csomagoknál pedig az egy-, a két- és az ötkilós kategóriákat. 
Az időszakos leterheltség miatt ajánlott a levelek, képeslapok és csomagok feladását minél korábbra időzíteni. 

Fontos a pontos címzés!

Sőt a legfontosabb! A többlakásos társasházakban az épület, emelet és ajtószám nagyon fontos információ. Emellett, ha lehetőség van rá, érdemes megadnunk a címzett telefonszámát, e-mail-címét, hogy a kézbesítésről a szolgáltató értesítést tudjon neki küldeni, fel tudja venni vele a kapcsolatot. Címzettként pedig azzal segíthetjük a kézbesítő munkáját, ha a postaládán, csengőn jól olvashatóan szerepel a nevünk, valamint gondoskodunk róla, hogy a postaláda jól megközelíthető legyen.

Jelezd a sérülést!

Ha külső sérüléssel érkezik meg a csomag, szólj a futárnak, kézbesítőnek, aki a kézbesítési okiraton jelzi a sérülés tényét. Ha csak felbontás után derül ki, hogy megsérült a tartalom, azt a kézbesítést követő három munkanapon belül tudod a címzett a postai szolgáltató felé írásban jelezni és jegyzőkönyvbe vetetni. Ilyenkor kártérítési igénnyel is lehet élni. 

Ha egy csomag vagy levél elveszett, kártérítést csak az egyedi azonosítószámmal rendelkező küldemények esetén kaphatunk, mivel csak ezeknek az életútja követhető nyomon. 

Alapesetben a kártérítés összege nem a küldemény értékéhez, hanem a feladáskor fizetett díjhoz igazodik. 

Éppen ezért drága küldeményt érdemes értéknyilvánítással vagy biztosítással feladni. 

Bejgli és a bor 

Ha törékeny, folyékony ajándékot küldenél, előtte érdeklődj, hogy kiszállítják-e. Mert ha trükközünk és nem jelezzük, lehet, hogy eltörik útközben. Ez inkább hoz magával bosszús hangulatot, mint örömet. 

Nagyon fontos az előzetes tájékozódás akkor is, ha élelmiszert – például a karácsonykor szokásos bejglit – szeretnénk küldeni: a postai szolgáltatók általában nem tudják teljes biztonsággal garantálni, hogy egy küldemény egy adott napon megérkezik a címzetthez. Emellett előfordulhat, hogy a címzett nem tudja azonnal átvenni a küldeményt, és akár napokig raktározni kell. 

(Forrás: Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság, fotó: illusztráció, pixabay)