Ezen a héten zajlik a Roadpol Seatbelt elnevezésű közlekedésrendészeti ellenőrzés, mely során elsősorban a passzív biztonsági eszközök használatát figyelik a rendőrök. A fokozott ellenőrzés mellett Tolna vármegye egyenruhásai baleset-megelőzési kampányt is folytatnak. 

Több helyszínen is lehetősége van a közlekedőknek arra, hogy a biztonsági öv szimulátort kipróbálják. 

Az eszköz egy körülbelül 12 km/h-s sebességgel gurul le egy lejtős rámpán, és egy hasonló sebességű ütközést szimulál. Az akció népszerűségét mutatja, hogy több autósiskola oktatója is elhozta tanulóit a biztonsági öv szimulátorhoz.

Amit a rendőrök tanácsolnak:

Ne feledjék, csak egy mozdulat! 
A biztonsági öv használata nem lehetőség, hanem kötelező a gépjárművekben nemcsak a sofőr, hanem utasai számára is, és nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy használata életeket menthet meg!
Az eszköz a balesetet megakadályozni nem tudja, azonban annak bekövetkezése esetén a sérülések fokát jelentősen csökkentheti.


Használatát sokan mellőzik abból a tévhitből adódóan, hogy a gépjárműbe beépített légzsák ugyanolyan szerepet tölt be, mint a biztonsági öv. Ez azonban nem így van! A légzsák csak a becsatolt biztonsági övvel együtt fejti ki azt a védelmi hatását, amiért kifejlesztették. A baleset időpontjában kinyíló légzsák, a biztonsági öv nélkül nem alkalmas az előre lendülő test megtartására.
Elinduláskor mindig csatolják be a biztonsági övet és hívják fel utasaik figyelmét is a használatára!