Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Réceféle lesz az év madara 2025-ben

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-óta választja meg az év madarát. Július 25-ig a klímaváltozással is fenyegetett tavak és mocsarak "nagyköveteként" három récefaj: a böjti réce, a kanalas réce és a nyílfarkú réce közül választhatja meg a lakosság a 2025-ös év madarát.

Íme a három jelölt a 2025-ös év madara címre:

Böjti réce Eurázsiában fészkel, Délnyugat-Angliától egészen a Csendes-óceánig. Fészkeléskor előnyben részesíti a sík vidéki nyílt vízfelülettel rendelkező mocsarakat és mocsárréteket, szikes tavakat, nedves réteket, a halastavi költése ritka. A böjti réce vonuló madár, a telet Afrikában, a Száhel-övezetben, valamint Ázsiában tölti. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 ezer forint, világállománya, európai és hazai állomány is csökken.

A kanalas réce Európa, Ázsia és Észak-Amerika sarkkörtől délre fekvő területein költ. Fészkeléskor kifejezetten keresi a sekély tavakat, szikes tavakat és réteket, mocsárréteket, elsősorban ott, ahol szigeteket is talál.     Valamennyi réce közül ennek a fajnak alkalmazkodott a csőre leginkább a vízfelszíni szűrögető táplálkozáshoz. Vonuló madár, fokozottan védett, természetvédelmi értéke szintén 100 ezer forint.

A nyílfarkú réce az északi félteke mérsékelt övi régiójának fészkelője. Fészkelés során kötődik a szikes tavakhoz és mocsarakhoz. A vízben és a vízparton parti növényzettel, magokkal és kisebb gerinctelenekkel táplálkozik. Vonuló madár, védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Szavazni az MME honlapján július 25-én délig lehet.