Kezdőlap LIFE MAGAZIN Gasztronómia

Rovarokból étel?

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagy felhajtás van most a rovaros ételek kapcsán hazánkban is.

Nagy István agrárminiszter szerint a döntéssel az Európai Bizottság veszélyezteti a magyar gasztronómiai szokásokat. Közölte: Magyarországon a rovarfehérjét tartalmazó termékeket mostantól el kell különíteni a boltok polcain, és olyan címkével kell ellátni, amelyen szerepel a "Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!" kifejezés. Európában azonban akadnak különleges éttermek, ahol rovarmenüből is választhatnak a vendégek, azonban itthon ez nem csak furcsa és meglepő, hanem egyeseknek kifefejezetten gusztustalan. A nem mindennapi finomságokat azonban nem mindegy, hogy miként fogyasztjuk vagy készítjük el. A bártabbak többféle recept közül csemegézhetnek az interneten. 

Ilyen például a sült szöcske vagy tücsök, ami kezdő szintnek számít.

A recepthez elég a mezőn begyűjteni párat. Majd legegyszerűbb, ha a hűtőbe tesszük legalább 15 percre, ami alatt kimúlnak. Ezt követően meg kell mosni és szárítani. Majd jöhet a lábak, a szárnyak és a fej eltávolítása. Aztán a lisztben hempergetés és már mehetnek is a kivajazott tepsibe. Sütőben 1 és 3 óra alatt sülnek ropogóssá, ez attól is függ, hogy mekkorák a kiválasztott rovarok. A kész falatok sokak szerint leginkább a csirkeszárnyhoz hasonlítanak, és köretként vagy saláta feltétként is fogyasztható.

Mindemellett találhatunk további recepteket a világhálón. Például tücsökből szószt, szöcskekrémet, szöcskelevest vagy rizses tücsköt is.