Következzenek a shiitakes csodareceptek!
Kezdem is rögtön a világ egyik legegyszerűbb, leggyorsabb, legegészségesebb és legízletesebb shiitake ételével. Nem több mint 10 perc az elkészítési ideje. Finom, különleges, egyedi ízvilága a hedonistáknak, a mindenmentes irányzat híveinek, de még a gombákat kevésbé kedvelőknek is be fog jönni.
Shiitake fűszeres zöldbabbal
Hozzávalók:
15 dkg shiitake
30 dkg zöld ceruzabab (fagyasztott)
2 ekvőkanál olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
1 hüvelykujjnyi gyömbér
1 póréhagyma
1 db chilipaprika
1 dl szójaszósz
1 evőkanál méz
1 lime leve – lehet citrom is
1 evőkanál szezámolaj
1 csapott evőkanál szezámmag
1,5 dl víz
Elkészítése:
Az olívaolajon pirítsuk meg barnára a felszeletelt gombákat. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát és gyömbért, felkarikázott chilipaprikát, valamint a félbevágott és felkarikázott póréhagyma fehér részét. Öntsük rá a szójaszószt és a mézet. Pirítsuk össze, majd öntsük fel a vízzel. Tegyük bele a zöldbabot. Forraljuk el a felesleges vizet, hagyjuk besűrűsödni a szaftot. Ez nagy lángon 5 perc nagyjából. Öntsük rá a szezámolajat és a lime levét, keverjük össze, forraljunk még egy utolsót rajta. Tálalás előtt szórjuk meg a szezámmaggal.