Döntőbe jutott a Balassa Team az Országos Közétkeztetői Szakácsversenyen. A verseny fő célja a közétkeztetés népszerűsítése, a fenntarthatóság támogatása, valamint iránymutatás a közétkeztetés fejlesztéséhez.
A fenntartható közétkeztetés jegyében rendezte meg, immár kilencedik alkalommal a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége, a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség közösen az Országos Közétkeztetői Szakácsversenyt.
A 4 fős csapatok feladata egy 3 fogásos, húsmentes, felnőtt menü elkészítése volt, 4 óra alatt, nettó 850 forint/fő nyersanyagköltségből.
A Tolna Vármegyei Balassa János Kórház élelmezési osztályának Balassa Team-je, idén harmadik alkalommal állt rajthoz a nívós, 17 csapatos, elődöntős mezőnyben.
A Balassa Team tagjai:
- Paddi-Nikolausz Bernadett, cukrász
- Guszmann Balázs, szakács
- Farnek István, főszakács
- Demjén-Elekes Beáta, élelmezésvezető
„Az elődöntők Budaörsön a Gasztroakadémián zajlottak október 28-29-én. A kiírásában minden szabályt követnünk kellett. Még azt is meghatározták, hogy mik azok az alapanyagok, amiket tilos beletennünk az ételeinkbe. Egy három fogásos, leves-főétel-desszert ételsort állítottunk össze teljesen húsmentesen, amiben kötelezően szerepelnie kellett jonathan almának, tojásnak, túrónak és céklának”
– idézi az intézmény közleménye a csapat vezetőjét, Elekes Beátát.
A vegetáriánus étrendet szeretné az idei témával népszerűsíteni a KÖSZÖV, hogy a jövőben legalább heti egyszer legyen húsmentes a menü minden közétkeztetőnél.
A verseny fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter és dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke volt. Szakmai védnöke pedig Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.
„A versenymenü olyan jól sikerült, hogy a kórházi csapat a 17 indulóból a zötödik helyen jutott be a 2024. márciusában rendezett döntőbe.”
Sok sikert a döntőben, HAJRÁ BALASSA TEAM!
(fotó: Farnek István)