7 hónap

Döntőbe jutott a Balassa Team az Országos Közétkeztetői Szakácsversenyen.  A verseny fő célja a közétkeztetés népszerűsítése, a fenntarthatóság támogatása, valamint iránymutatás a közétkeztetés fejlesztéséhez.

A fenntartható közétkeztetés jegyében rendezte meg, immár kilencedik alkalommal a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége, a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség  közösen az Országos Közétkeztetői Szakácsversenyt.

Minden évben egy fő téma köré szerveződik a megmérettetés, 2023-ban a húsmentes ételekre fókuszáltak.

A 4 fős csapatok feladata egy 3 fogásos, húsmentes, felnőtt menü elkészítése volt, 4 óra alatt, nettó 850 forint/fő nyersanyagköltségből.

A Tolna Vármegyei Balassa János Kórház élelmezési osztályának Balassa Team-je, idén harmadik alkalommal állt rajthoz a nívós, 17 csapatos, elődöntős mezőnyben. 

A Balassa Team tagjai:  

  • Paddi-Nikolausz Bernadett, cukrász
  • Guszmann Balázs, szakács
  • Farnek István, főszakács
  • Demjén-Elekes Beáta, élelmezésvezető

„Az elődöntők Budaörsön a Gasztroakadémián zajlottak október 28-29-én. A kiírásában minden szabályt követnünk kellett. Még azt is meghatározták, hogy mik azok az alapanyagok, amiket tilos beletennünk az ételeinkbe. Egy három fogásos, leves-főétel-desszert ételsort állítottunk össze teljesen húsmentesen, amiben kötelezően szerepelnie kellett jonathan almának, tojásnak, túrónak és céklának”

– idézi az intézmény közleménye a csapat vezetőjét, Elekes Beátát. 


A vegetáriánus étrendet szeretné az idei témával népszerűsíteni a KÖSZÖV, hogy a jövőben legalább heti egyszer legyen húsmentes a menü minden közétkeztetőnél.

 

A Balassa Team döntőt érő menüsora egy cékla krémlevesből állt, roppanós csicseriborsóval, főételként spenótos nudlit tálaltak, sárgarépás-narancsos pürével, grillezett brokkolival és gombával, amit egy könnyű túró mousse zárt, sóskaramellával, almaraguval és grillázsdarabokkal.

A verseny fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter és dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke volt. Szakmai védnöke pedig Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke. 

„A versenymenü olyan jól sikerült, hogy a kórházi csapat a 17 indulóból a zötödik helyen jutott be a 2024. márciusában rendezett döntőbe.”

Sok sikert a döntőben, HAJRÁ BALASSA TEAM!

(fotó: Farnek István)