Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Simontornya Önkéntes Tűzoltó Egyesület adott otthont  az önkéntes és önkormányzati tűzoltók számára rendezett konferenciának, ahol a szakmai előadásokat követően a Tolna Vármegyei Tűzoltószövetség tartotta meg az éves közgyűlését.


Dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója beszédében a hivatásos tűzoltóságok és az önkéntesek együttműködésének jelentőségét hangsúlyozta. A tábornok megköszönte az elmúlt évek kiváló teljesítményét, külön kiemelve az idei február 4-ei, és 5-ei szeles időjárás okozta 379 esemény felszámolását, amelyben az önkéntesek a hivatásos tűzoltóegységgel karöltve siettek a lakosság segítségére.


A konferencián a meghívottak egy előadás-sorozat alkalmával széleskörűen tájékozódtak a szervezeteket érintő fontosabb témakörökben. Az előadásokon az önkéntes és önkormányzati tűzoltókon kívül a megyei hivatásos tűzoltó-parancsnokságok parancsnokai is részt vettek. Kojnok Róbert, a Simontornya Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka bemutatta az egyesületet, és a szertár átadása utáni jelenlegi tűzoltási- és műszaki mentési szakmai tevékenységüket összegezte.

 Bán Attila tűzoltó ezredes, az Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője az önkéntes- és önkormányzati tűzoltóságok részére kiírt BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség által koordinált pályázatának lehetséges irányairól beszélt. A pályázat jelentős szerepet játszik abban, hogy folyamatosan erősödjön az együttműködés a hivatásos és az önkéntes szervezetek között.

A pályázat követelményeinek maradéktalan és gördülékeny, továbbá átláthatóbb és egyszerűbb teljesítésének érdekében Nacsa Emese tűzoltó százados tájékoztatta a hallgatóságot.

Az Igazgatóság, mint az önkéntes- és önkormányzati tűzoltóságok felügyeleti szerveként gyakorolt hatáskörét, és az ellenőrzésekkel kapcsolatos tapasztalatait Gerendai Éva tűzoltó százados ismertette. Bán Attila folytatta az előadásokat, az önkéntes tűzoltó egyesületek együttműködési megállapodásainak, továbbá az önkéntes tűzoltók részére szóló képzések lehetséges irányainak és témáinak vonatkozásában.

A Tolna Vármegyei Tűzoltószövetség megtartotta az éves közgyűlését

Gergelics István nyugállományú tűzoltó ezredes a közgyűlésen beszámolt az elmúlt évek tevékenységéről, továbbá a költségvetést ismertette az előadás résztvevőivel. Ismertette a 2023-ban várható tűzoltó rendezvényeket, továbbá felkérte a Tűzoltószövetség alapítványának elnökét, hogy tartsa meg rövid beszámolóját az előző évek tevékenységéről.


A konferencia előadásai lehetőséget biztosítottak megismerni az önkormányzati- és önkéntes tűzoltóságok idei évi pályázatokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalóit. A résztvevők meghallgatták a 2022-es évben végrehajtott ellenőrzések tapasztalatait, továbbá a működésükhöz szükséges egyéb hasznos információk birtokába jutottak.