Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sinead O'Connor halálával újra napirendre került egy Miley Cyrus-nak írodott nyílt levél. Az énekesnő a 'Wrecking Ball' kapcspán figyelmeztette Miley-t.

Sinead O'Connor mindig is híres volt őszinteségéről. Szavait mindig szeretettel tudta átadni, nem megbántva másokat. Így volt ez 2013-ban is, amikor egy anyai szív minden szeretetével figyelmeztette Miley Cyrus-t, hogy bedarálhatja a zeneipar. De kezdjük előlről:

2013-ban a 'Wrecking Ball' című slágeréhez kapcsolódóan az akkor 20 éves Miley Cyrus azt nyilatkozta, hogy a zenéhez készült – nem kicsit megbotránkoztató – videóklipet Sinead O'Connor 'Nothing Compares 2 U' videója inspirálta. Külső szemlélőként nézve a két dal videóklipje egyáltalán nem hasonlít, csakúgy mint a zenék mindanivalója is különböző. Sinead mindenesetre azt örömmel fogadta, hogy egy ilyen fiatal és tehetséges énekesnő számára ő lehet a példakép, annak viszont már kevésbé örült, amit látott. Nyilván mindenki emlékszik a 'Wrecking Ball'-hoz készült zenés videóra: Miley Cyrus meztelenül csücsül egy bontógolyón, valamint kélyesen nyalogatja a kalapácsot. Miss Cyrus abban az időben a bájos Hannah Montana-s mivoltját szerette volna villámgyorsasággal levetkőzni, így több megbotránkoztató dolgot is tett, az összesben szexuális tárgyá téve saját magát. Sinead azonban általátta, hogy mi az ami Miley ötlete és a lényéből jön, s mi az ami a zeneipar kérése. A 'Wrecking Ball'-hoz készült videóklipben Sinead szerint kihasználhatták Miley szexis mivoltját és rebellis lényét, azért tollat ragadott és egy hosszú levelet töltött fel a saját honlapjára, Miley Cyrusnak címezve.

"Kedves Miley!
Nem akartam megírni ezt a levelet, de a mai napom azzal telt, hogy hárítom a sajtómegkereséseket. Nyilakozatot szerettek volna, a Rolling Stone-ban általad elmondottakra reagálva, miszerint a 'Wrecking Ball' videódat úgy tervezték, hogy hasonló legyen a 'Nothing Compares 2 U' hangulatához. De ahogy a dalom címe is mondja: semmi sem hasonlítható össze. Az anyai szívem minden szeretetével a következőket kell mondanom neked.

Rendkívül aggódom érted, amiért a körülöttek lévők arra bátorítanak, hogy menő meztelenkedni és kalapácsot nyalogatni a videóidban. Valójában az a helyzet, hogy téged kihasználva és a tehetségedet elhomályosítva szeretnének sikeres üzletet csináni belőled. Ebben a helyzetben úgymond hagyod magad irányítani, hogy erősebb kifejezéssel éljek: hagyod magad vezetni egy stici/sticik által.

Ebből hosszú távon csak károd származhat, hiszen hagyod magad kizsákmányolni. Ráadásul a klippel kapcsolatos üzeneted sem önazonos saját magaddal: ahelyett, hogy azt üzennéd, hogy meg kell becsülni saját magunkat, inkább az jön le, hogy egy nőt nyilvánvaló szexuális vonzereje miatt becsüljenek nagyra, mintsem a tehetsége miatt. Azt viszont örömmel hallom, hogy példakép vagyok számodra, bízom benne emiatt megfontolod a szavaimat.

A zenei szakma nem törődik veled, nem törődik egyikünkkel sem. Prostituálnak és ügyesen elhitetik veled, hogy ez a te akarod. S amikor a sok-sok nem önazonos dolog miatt te magad kezelésre szorulsz, s elindulsz a lejtőn, addig a kizsákmányolóid napoznak majd a jachtjaikon Antiguában, amiket a tested eladásából származó bevételből vásároltak. Egyedül fogsz maradni! 

(…) Akár tetszik akár nem, mi nők a szakmában példaképek vagyunk, ezért rendkívül óvatosnak kell lennünk. Az az üzenet, amit közvetítesz, hogy a szexualitással minden elérhető az annyira nem menő Miley, sokkal inkább veszélyes. A nőket többre kell becsülni, magadat többre kell becsülni. Arra buzdítalak, hogy ennek szellemében küldj üzeneteket és rúgj ki mindenkit, aki nem törődik veled és kihasznál!"

Miley Cyrus erre akkor semmit sem reagált, de az elmúlt 10 évben történtek tükrében elmondható: Miley nagy eséllyel megfogadta Sinead tanácsait.