Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Kivilágítatlan utakon a legszörnyebbek a látási viszonyok, de még a gyengén megoldott, félreesőbb helyeken is nagy kihívás autózni és biciklizni. Ausztráliában pedig rengeteg ilyen környék van, veszélyes a közlekedés a sötétség miatt. Ezzel az új megoldással viszont javíthatnának a körülményeken!

Olyan „sötétben világítós” anyaggal festik be a záróvonalakat, felezővonalakat, mint amilyennel a technikai órák számlapján jelzik az időt, sötét esetén. Victoria államban már elindult a kísérleti időszak, próbálgatják, hogy miképp lenne tökéletes a foszforeszkáló utak megoldása.

Úgy tartják, nemcsak azoknak lehet ez egy megváltás, akik például farkasvakok, vagy legalább is kevésbé jól navigálnak az utakon sötét esetén, hanem azok is segítséget kapnak eleve, akik ismeretlen utakon járnak, nincs rutinjuk a környéken. Jobban látszódnak így a kanyarok, sávok.

A mostani fejlesztés egyébként emellett effektívebb fényvisszaverő útjelző-táblák telepítésével is jár, ezt is egy új módszerrel próbálják korszerűsíteni. Természetesen, a sötétben világító útfelfestést sokan támadják, annak ellenére, hogy innovatív, kreatív megoldásnak tartjuk mi is. Egyesek drágállják, mások pedig a felfestett anyag milyenségét kérdőjelezik meg. Félnek a festékben esetlegesen jelen lévő káros anyagoktól, sőt, sokan arra panaszkodnak, hogy így az autósok majd direkt lekapcsolják lámpáikat, hogy lássák a menő új megoldást.

De ilyen az emberi természet…. nem lehet egyszerűen csak örülni egy fejlesztésnek, ami eleve nekünk segítene.