Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Manapság szinte aranyárban mérik ezt a fantasztikus zöldséget, emiatt is igyekszünk megóvni és felhasználni minden részét. A spárga fás részei valóban nem ehetőek, de ha nem az egész szár fás, egy kis hámozással ehetővé varázsolhatjuk. Kis jártassággal látni fogjuk a fás részeket, de törésteszttel a legegyszerűbb megállapítani, hol kezdődik a zsenge rész.

A nem ehető részek keményebbek, szárazak és szálasak. Zöld spárga esetében nagyon könnyű megállapítani, honnan ehető: hajlítsuk meg a spárga alsó részét, és ahol kézzel könnyen el tudjuk törni, annál lejjebb már fás, nem ehető a termés. Ha a törés mentén szálas a zöldség, egyetlen réteget hámozzunk le róla.

A lényeg, hogy ne kezdjük el addig farigcsálni, amíg alig marad a szárból. A zsenge részeket egyáltalán nem kell hámozni.

A fehér spárgát hámozzuk meg, de a rügyeit soha. Ez a legfinomabb része, amely a hosszabb ideig nevelt fehér spárgának is zsenge része.

A zöld spárgát ehetjük tehát nyersen vagy minimális hőkezeléssel is, akár csak forrázva vagy finoman meggrillezve. A fehér spárgát főzhetjük és süthetjük is, a masszívabb fehér szárak főzési ideje akár a zöld spárga főzési idejének duplája is lehet. Pontos percet nem lehet mondani, hiszen ez függ a spárga érettségétől és vastagságától is.

 

Tipp spárgafőzéshez: fogjuk össze a spárgaköteget, és állítva tegyük vízbe úgy, hogy a rügyek nincsenek víz alatt. Így a zsenge, ízletes rügyek csak egy kis gőzt kapnak, míg a száruk megpuhul.

 

Sült spárga hollandi mártással:

 • csomag zöld spárga    
 • olívaolaj    
 • só    
 • frissen őrölt bors    
 • A mártáshoz:
 • 10dkg    vaj    
 • 3db    tojássárgája    
 • 3ek    víz    
 • csip    só    
 • 0.5db    citrom leve    

Elkésztés:

 1. A spárgát megmossuk, eltávolítjuk a fás végeket. Egy sütőpapírral bélelt tepsiben elrendezgetjük, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
 2. A hollandi mártáshoz megtisztítjuk a vajat, ehhez felolvasztjuk egy kis forralóban, leszedjük a habot a tetejéről és félretesszük hűlni, mert langyosan kell majd felhasználnunk.
 3. Gőzfürdőn a tojássárgájákat a vízzel és a sóval habosra verjük. Ügyeljünk, hogy ne legyen túl meleg, nehogy berántsa a tojásokat! Ha már elkezdett besűrűsödni, levesszük a gőzfürdőről. Lassan csorgatva hozzákeverjük a tisztított vajat, és a citromlevet.
 4. A hollandi mártást a sült spárgák mellé kínáljuk.