Stroke-os betegeken segíthet a VR

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Olyan rendszert fejlesztett a Cogitat nevű neurotechnológiai cég, amely képes az emberi agyi aktivitást fizikai mozgás nélkül cselekvéssé alakítani.

 

Prototípus fülhallgató viselése esetén a virtuális valóságban az alapvető műveleteket rájuk gondolva lehet végrehajtani.

Így például egy olyan játékban, ahol a VR jet-skit fogantyúk vezérlik, úgy mozogsz, hogy gondolsz rá, ahelyett, hogy megszorítanád a kezeddel.

A képernyőn megjelenő kéz szorít, de a hallgató tényleges keze nem

Az egyik cél az, hogy végül lehetővé tegye a stroke-ot vagy más agysérülést szenvedett emberek számára, hogy távolról irányítsák a telefonokat vagy a számítógépeket.

Chip az agyba

A Neuralink hasonló koncepciót dolgoz ki, mely Elon Musk cége.

Ezt agy-számítógép interfésznek nevezik, és sok neurotechnológiai vállalat vizsgálja.

A Neuralink módszere megköveteli, hogy egy chipet helyezzenek az agyba. A cég eddig csak állatokkal dolgozott, és sokan kritizálták az állatok kezelését.

Más módszer

A Cogitat egyike azoknak a cégeknek, amelyek olyan rendszert fejlesztenek ki, amely a fej tetején működik, nem pedig azon belül.

Egy nap, majd VR fejhallgatóval viselt fejpánt formáját öltheti.

Egyes vállalatok már saját hardvert hoznak létre, de egyetemi mellékszereplőként a Cogitat csak a mögötte álló technológiára koncentrál.

Allan Ponniah NHS-tanácsadó és Dimitrios Adamos informatikus vezeti a londoni Imperial College-ból.

"Amikor valaki agyvérzést kapott, és nem tudja mozgatni a karját, nagyon demotivált ahhoz, hogy részt vegyen a rehabilitációban. De a technológiánk lehetővé teszi számukra, hogy elképzeljék, hogy megmozdítják a kezüket, és látják, hogy egy kéz mozog a képernyőn, ami szerintünk motiválni fogja őket a fizioterápiás tanfolyam megkezdésére" – mondta Allan Ponniah.

A technológia fejlődési stádiumban van, de már kipróbálták stroke-os betegeken, pozitív eredményekkel. A cél az, hogy ösztönözzük őket a rehabilitációs gyakorlatok folytatására azáltal, hogy vonzóbbá tesszük őket.

 

Fotó: Cogitat.