Halált okozó ittas járművezetésért. Bizonyára sokan emlékeznek a "kétyi ügyre".

A vádiratban…

 A másodfokon eljáró Szekszárdi Törvényszék   – megváltoztatva a Bonyhádi Járásbíróság elsőfokú ítéletét, súlyosítva a vádlott büntetését – 6 év 8 hónap börtön fokozatú szabadságvesztésre, 7 év közügyektől eltiltásra, valamint 10 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte jogerősen azt a harmincas évei vége felé járó férfit, aki ittas állapotban vezetve autóját három éve Kétyen halálra gázolta az út mellett füvet nyíró helyi férfit. A vádlott feltételes szabadságra legkorábban a szabadságvesztés 2/3-ának kitöltését követő napon bocsátható.

A vádlott 2019. október 20. napján a délutáni órákban – miután szeszes italt és új pszichoaktív anyagot fogyasztva volán mögé ült –személygépkocsijával a 65-ös számú főúton Kéty lakott területén belül Zomba irányából Hőgyész irányába közlekedett. 

A vádlott ittas és bódult állapota folytán, továbbá a megengedett sebesség túllépése miatt elveszítette uralmát a jármű felett, aminek következtében egy jobbra ívelő útkanyarulatban lesodródott a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávot szegélyező útpadkára, ahonnan a járművet hirtelen jobbra kormányozta, amelynek folytán a jármű sodródva haladt át az úttest mindkét forgalmi sávján, majd nekiütközött egy lakóház előtti kerítés lábazatának. 

Az ütközés következtében a jármű megpördült és eközben hátsó részével elsodorta a füves útpadkán éppen füvet nyíró sértettet. A baleset következtében a sértett férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

Megbánást tanusított, de volt miért felelnie 

 A  cselekménye elkövetését beismerő, megbánást tanúsító, bipoláris affektív zavarral küzdő vádlottat halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettében, továbbá egyéb cselekményei miatt csalás bűntettének kísérletében, hamis magánokirat felhasználásának vétségében és kábítószer birtoklásának vétségében mondták ki bűnösnek.

Halmazati büntetésül 5 év 8 hónap börtönbüntetésre, 6 év 2 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra, valamint 6 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte. Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője a büntetés enyhítése, az ügyészség annak súlyosítása végett jelentett be fellebbezést.

(fotó: illusztráció)