Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Patrick Stebler abban szeretne segíteni, hogy természetjárás közben úgy szívhassunk friss levegőt, hogy annak minden egyes aromajegyét kiélvezzük.

A díjnyertes svájci parfümkészítő egyedülálló túrákat kínál Graubünden kantonban. A világ első hegyi levegő sommelier-jeként havonta szervez tematikus kirándulásokat az Alpokban, a csodálatos helyszín illataira fókuszálva. Stebler a zöldellő völgyek friss, „zöld illataitól” a burjánzó erdők nyugtató, gyantás aromáinak világába vezeti be a túrázókat, miközben egyfajta „szaglástudatosságra” tanítja meg őket – a világ egyik legjobb levegőjű helyén, a svájci Magas-Alpokban.

Köztudott, hogy az aromák élvezete nem csak a szájban való ízlelést jelentik, sőt a szaglásunk kulcsszerepet játszik az ízérzékelésünkben is. Az ételek és italok kóstolása előtt is elsőként az illatokat érzékeli az agyunk, a limbikus rendszeren keresztül. Az illatok érzékelése hatással lehet a kedélyállapotunkra is, az illóolajok is ezen az elven működnek. A fűszer- és gyomnövényekkel, vadvirágokkal tarkított svájci legelők levegője valóban utánozhatatlan a maga műfajában – még ha korábban nem is az illatok vezéreltek bennünket egy svájci kirándulásra.

Bár a túrák célja, hogy a látogatók az illatokon keresztül mélyebben kapcsolódjanak a természethez, több útvonalnak vannak gasztronómiai állomásai is, amely során az illattúrázók helyi gazdálkodóval és séffel is találkoznak, akik a frissen termelt és elkészített ételek illatvilágát mutatják be. Végül minden kirándulás után egyedi desszertet készítenek az éppen termő – és korábban megszagolt – alapanyagok felhasználásával.

A Patrick Stebler-vezette túrák időtartama a néhány órástól az egész naposig terjed, és 30 svájci franknál (11 500 forintnál) kezdődnek per fő.