Svájci vidámpark bobpálya

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A vidámparkok általában épített monstrumok tucatjaival várnak, egy többé-kevésbé művi környezetben. Ráadásul a vidámparki játékokon manapság egyre inkább a több irányú pörgés, zuhanás, gyorsaság vagy éppen a virtuális valóság bevonásával akarják lenyűgözni a látogatót. Nem így a svájci Glacier 3000…

A helyszín Les Diablerets, régi nevén Rochers vagy Scex de Champ, egy elgleccseresedett hegycsoport a waadti Alpokban. A hegyek Bern kantonhoz és a francia nyelvű Waadt kantonhoz tartoznak. A hegyek legmagasabb pontja 3210 méterrel a Sommet des Diablerets, majdnem ilyen magasságig kell felmenni a híres Alpine Coasterig is.

Svájc világhírű bobpályája a hullámvasutazás élményét idézi meg: egy szakaszon 40 kilométer per órás sebességre is felgyorsul. Fantasztikus szépségét az adja, hogy a pályát a természetbe építették, egész konkrétan egy 3000 méter magas gleccserre.

A 3 kilométeres pálya részben nyitott, a kanyarokban és meredekebb részeken azonban félkörben dróttal védett. Az 5-7 perces menetidő végén közel fél kilométeres szintkülönbséggel lejjebb ér véget a menet. Az Alpine Coasteren egy fékkarral mi határozhatjuk meg a sebességet, de előírás, hogy legalább 25 méterrel az előttünk haladó bob mögött kell maradnunk. Ugyanúgy, mint az itthon is ismert bobpályákon, tilos teljesen lefékeznünk, és megállnunk. Szülői kísérettel már 3 éves kortól beülhetnek egy bobba a legkisebbek, és egyedül már 9 éves kortól lehet használni a pályát.

Ha kedvet kaptál kipróbálni a svájci magashegyi bobpályát, legelőbb 2024 nyarára tudod időzíteni az utazást, ugyanis ilyen magasságban csak nyáron élvezhető ez a játék. Sőt, a hóviszonyoktól függően akár a nyári hónapokban is bezárhat az Alpine Coaster, ekkor maradnak a felvonók nyújtotta örömök.