Rendhagyó, három év munkáját átölelő évértékelő ünnepi állománygyűlését tartotta meg január 27-én az Atomerőmű Tűzoltóság és az Atomerőmű Mentőszolgálat.

Folyamatos képzések folynak

Pesztericz Rajmund, az Atomerőmű Tűzoltóság parancsnoka köszöntötte a meghívottakat, majd ismertette a 2022-es esztendő alatt elvégzett munkát. A parancsnok beszámolóját kiegészítette az elmúlt három év statisztikáival, amelyben részletesen kitért a járványügyi veszélyhelyzet idején bővült feladatrendszer kihívásaira. A tűzoltóság elsődleges feladata az atomerőmű tűzvédelmének biztosítása, ami az operatív munka mellett számos egyéb, szerződésben foglalt feladatot is magába foglal. Az Atomerőmű Tűzoltóság készenléti állományát tavaly 122 alkalommal riasztották. A tudás szinten tartásához folyamatos képzések szükségesek, illetve azok számon kérése és ellenőrzése is elengedhetetlen, melyekből a tavalyi esztendőben sem szűkölködött az erőmű tűzoltóságának állománya. A parancsnok beszélt az önállóan és a hivatásosokkal közösen végrehajtott gyakorlatokról, az erőmű és a szakma népszerűsítését szolgáló bemutatókról, a tűzoltó szakmai és sportversenyeken elért kiváló eredményekről, melyekre történő felkészülés a szakmai munka színvonalát emelik.

Új mentőautóval gazdagodtak 

Az Üzemi Mentőszolgálat tevékenységéről Dr. Szvitán Gábor számolt be, aki elmondta, hogy a szervezet sürgősségi, illetve nukleáris energiával kapcsolatos ismeretekben jártas szakembergárdából áll, akik a nap 24 órájában készenlétben állnak. A mentőápolók és a mentőjármű vezetői beosztott tűzoltók. Munkájuk ellátáshoz nélkülözhetetlen a megfelelő technikai háttér biztosítása, ennek érdekében 2018-ban egy új mentőautóval is gazdagodtak, ami országos viszonylatba is kiemelkedő technikai felszereltséggel rendelkezik. Büszkeséggel tölti el, hogy a munkahelyen jelentkező akut problémákkal történő megkeresések 36%-ában azonnal sikerült orvosolni a problémát az elsősegélynyújtó helyen, így a munkavállaló visszatérhetett a műszakjába.

Fontos a megelőzés 

Dr. Hábermayer Tamás tűzoltó ezredes, vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes is köszöntötte az állománygyűlés résztvevőit, majd elmondta, hogy az erőmű létesítményi tűzoltósága Tolna vármegye tűzvédelmében is jelentős szerepet tölt be. Kitért a biztonság fogalmának napjainkban történő jelentőségére. Továbbá hangsúlyozta a megelőzés, valamint a szakmai és gyakorlati ismeretek elsajátításának fontosságát, amihez feltétlen társulnia kell az elkötelezettségnek, annak érdekében, hogy hosszútávon szavatolják az általunk ismert, megteremtett biztonság fogalmát. Méltatta a létesítményi tűzoltóság előző éves teljesítményét, és kérte, hogy az elkövetkezendő időszak sikerei érdekében a szervezetek őrizzék meg szoros együttműködésüket.

 

Kép: tolna.katasztofavedelem.hu