Meglepő lehet, de számos amerikai sikersorozatban Magyarországon, magyar zenészekkel vették fel a jeleneteket átszövő dallamokat.

Összekötötte a két zenei világot

A kultura.hu interjújából kiderül, hogy Sapszon Bálint zeneszerző 2012-ben hozta létre a Budapest Scoring zenei stúdiót, amely egy tévés és filmes zenéket rögzítő vállalkozás. Voltak kapcsolatai szerte Magyarországon, ismert zenészeket, szakképzett hangmérnököket. 2007-ben Amerikába költözött, ahol filmzeneszerzéssel és hangszereléssel foglalkozott, aztán az az ötlete támadt, hogy a két zenei világot összeköthetné.

Egyre több scoring zenekarral foglalkozó vállalkozás létezik, például mellettünk Ausztriában és Csehországban is, ám London és Los Angeles után Budapest a legkeresettebb helyszín erre a célra.

A budapesti stúdió mind filmekkel, mind sorozatokkal együtt dolgozik. Legnagyobb sikerei közé tartozik a négy Oscart bezsebelt dél-koreai Élősködők, vagy a Tűnj el! című horrorvígjáték, valamint a Disney-csatornára gyártott Star Wars animációs projektek (Rebels, Bad Batch), továbbá olyan világsikerű sorozatok, mint a Squid Game (Nyerd meg az életed), az Outlander (A kívülálló), a Foundation (Alapítvány) vagy a Kobra Kai folytatások.

A Netflixre gyártott Wednesday című filmben a főszereplő cselló szólóit Ölveti Mátyással vették fel, így a sikersorozat végén az ő neve is megtalálható.

 

Kép: budapestreporter.com