10 hónap
0:00
/
Szekszárdi önkéntes is segíti a „petkalózokat”

Fellélegzik a Tisza, megszabadul attól, ami szennyezi vizét.

"A XI. Tiszai PET Kupa tíz pet-hajóból és jelentős kenus különítményből álló mezőnye július 31-én hétfőn ott folytatta a hulladékgyűjtést, ahol a hónap elején az Ifjúsági PET Kupa abbahagyta a folyótakarító munkát"

– idézi az mti a Természetfilm.hu Egyesületet, a PET Kupa szervezőjét. Az augusztusi főfutam a Közép-Tisza Kisköre és Szolnok közötti szakaszát veszi célba.Megtörtént a zsilipelés

"A kiskörei zsilipelés után Tiszabura, Tiszaroff, Nagykörű és Tiszapüspöki érintésével haladnak az önkéntesek és gyűjtik a hulladékot"

– tudtuk meg Borsi Zsolttól, aki a bejegyzés alatt álló szekszárdi Egymilliomodik Lépés Egyesülettől tart a résztvevőkkel és segíti a programot. Mint mondta egy túra alkalmával beszélgetett a PET Kupáról Gyenes Károllyal, már akkor kedvet kapott a közösségi eseményhez.

Júniusban zajlott le a IV. Tisza-tavi PET Kupa, július első hetében pedig az Ifjúsági PET Kupa.


Mennyi az annyi?

Vagyis jöjjenek a számok! Egy évtized alatt a PET Kupákon összesen 194 hulladékhajó épült, melyekkel az évek alatt összesen 328 tonna hulladékot szedtek össze a környezetvédelmi aktivisták.

A Tisza és mellékfolyói mentén összesen 5792 szennyezett helyszínt vittek térképre, melyek közül 833 területet tisztítottak meg. A XI. Tiszai PET Kupa augusztus ötödikén szolnoki befutóval zárul.

Akikkel beszélgettünk a vízreszállás előtti napon: 1. Gyenes Károly, 2. Tamás Zsolt, versenyigazgató, 3. Ferenczi Attila

(felvételek: Borsi Zsolt)