A "Szekszárdi históriák" oldalán a közelmúltban nem jelentek meg új történetek, de a háttérben intenzív kutató- és gyűjtőmunka folyt. Most pedig mindez kézzel foghatóvá válik.

A sok munka eredményeként jelenik meg a Szekszárd Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület kiadásában Bíró László nyugalmazott tábori püspök bevezető soraival a Doni katasztrófa 80. évfordulóján a „Szekszárd Alsóvárosi Emlékek” könyvsorozat 4. kötete, amely a második világégés poklának stációit megjárt szekszárdiaknak állít emléket. 

Lapra vetett sorok 1920-1950 között

Az áldozatok eddig ismert és – a szerzők, Szabó Géza és Nagy Janka Teodóra kutatásai alapján – kiegészített névsora a szekszárdi katonákra és az elhurcoltakra emlékeztet. Ahogyan a különböző adatbázisok és a családi dokumentumok alapján készült rövid életrajzok is. 

Az egyes fejezetek a családok által megőrzött korabeli naplók, feljegyzések, emlékiratok alapján idézik fel Szekszárd 1920-1950 közötti évtizedeit.

Elsősorban arról szólnak, hogy mit jelentett a háborút megélni, átélni és túlélni a frontokon és a hátországban, a hadifogolytáborokban, az otthonokban, a családokban, illetve a város közösségeiben. 

Vegyél részt a programon és találkozz a szerzőkkel
A „Stációk – Szekszárdiak a második világháborúban” könyv bemutatójára 2023. január 20-án (pénteken) 15.00 órakor szeretettel hívunk minden érdeklődőt a Babits Mihály Kulturális Központ Csatár termébe.