Október végén került sor a 2023-2024. évi Közétkeztetési Szakácsverseny elődöntőjére, melynek témája idén a Fenntartható közétkeztetés – húsmentes menü volt. Budaörsön a Metro Gasztroakadémián 17 csapat mérette meg tudását a döntőbe jutásért. Köztük szekszárdiak!

A versenyen 4 fős csapatok vettek részt egy irányító, egy szakács és két segítő csapattaggal. A feladatuk egy húsmentes, háromfogásos, felnőtt ebéd elkészítése volt, melyet kötelező alapanyagok (rögös túró, mélyalmos tojás, alma és cékla) felhasználásával, mindössze 4 óra alatt, nettó 850 Ft/ fő nyersanyagértékben kellett teljesíteniük.  

A versenyen tilos volt bizonyos alapanyagok használata, így a csapatok édesítőszert, ízfokozót, élelmiszer-színezéket (vagy ezek bármelyikét tartalmazó összetett alapanyagot) nem használhattak fel az ételek elkészítéséhez.

Olyan ételeket kellett elkészíteniük, melyek egy átlagosan felszerelt, közétkeztető főzőkonyhán, hétköznapi körülmények között, akár többszáz fogyasztó részére is elkészíthetőek.

Fő az élelmiszerbiztonság

Ezt a konyhai zsűri külön értékelte. A legtöbb pontot elérő pécsi csapat 100-ból 94,29 pontot szerzett az alábbi menüvel:

  • Céklasaláta tofuval 
  • “Berlingots” snidlinges túróval, parajhabbal, brokkolival
  • Csokoládé mousse, almás maracuja öntettel

A szekszárdi csapat – mint arról korábban már beszámoltunk – szintén a döntőbe küzdötte magát:

(fotó: illusztráció, pixabay)