Az év ötödik hetében 47 400-an fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján.  Akut légúti fertőzés tüneteivel 271 000 ember fordult orvoshoz. 

398 betegtől érkezett légúti minta a központ laboratóriumába. Az orvosok által beküldött 335 minta közül 110 betegnél influenza, 15 betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták.

A tájékoztatás szerint az év 5. hetében a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlag tekintetében stagnálást mutat. A vizsgált városok többségét stagnáló tendencia jellemzi, emelkedés egyik mintavételi hely esetében sem jelentkezett.

Enyhe csökkenés az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, valamint Egerben, Győrben, Szekszárdon és Szolnokon tapasztalható.

Tudatták azt is, hogy az év 5. hetében a szennyvíz influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja emelkedést mutat. A héten 15 mintában volt jelen kimutatási határt meghaladó mennyiségben a vírus örökítőanyaga.

(forrás: mti, fotó: pixabay)